Marea artistă Angela Similea s-a născut la 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie, județul Ilfov. Atracția față de muzică și-a manifestat-o încă din copilărie, când obișnuia să cânte atunci când mergea cu tramvaiul, așa cum mărturisea artista într-o emisiune TV. O mare influență în alegerea carierei de cântăreață a fost prezența sa în sală, pentru prima dată, la un concert al Mariei Tănase.

Cel care i-a descoperit talentul a fost profesorul ei de muzică din liceu, Marin Teofil, care a îndrumat-o către compozitorul George Grigoriu. Acesta a hotărât ca Angela Similea să ia lecții de canto la Școala Populară de Artă cu reputata profesoară Florica Orăscu, avându-l corepetitor pe compozitorul Marius Țeicu.

Articolul continua dupa recomandari

Au început aparițiile în spectacole, dar și în emisiuni radio și TV, unde a apărut alături de alte nume sonore din muzica românească: Margareta Pâslaru, Marina Voica, Mirabela Dauer, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Corina Chiriac.

Primul succes a venit odată cu obținerea premiului al II-lea la Festivalul Internațional “Cerbul de aur” din 1970, când a câștigat Cerbul de Argint. În 1972, la Festivalul '”Orfeul de aur” din Bulgaria, a obținut locul al II-lea cu melodia “Tu ești primăvara mea'” de Florin Bogardo.

A colaborat, de-a lungul carierei, cu compozitori de referință: Marius Țeicu, Ion Cristinoiu, Adrian Enescu, Jolt Kerestely, Temistocle Popa, Dan Iagnov, Florin Bogardo, Marian Nistor. De altfel, o bună perioadă a avut turnee de succes cu trupa Savoy condusă de Marian Nistor.

Angela Similea a lansat peste 500 de melodii, care în interpretarea ei au devenit șlagăre — “De n-ai să vii”, “Voi cânta pentru mileniul trei”, “Dor de viață”, “Adu-mi clipa de lumină”, “Piano, pianissimo”, “Voi râde iar”, “Casa mea”, “La revedere”, “Trăiesc”, “Dacă n-ai fi existat”, “Adio, dar rămân mereu cu tine”, “Nostalgie”, “Bună ziua, dragoste”, “S-a deschis o ușă”, “Nu-mi lua iubirea”, “Cineva”, “Cheamă iubirea”, “Vis de iarnă”, “Tangoul”, “Iubește-mă de-ți plac așa cum sunt” etc.

O colaborare specială a avut cu Marcel Dragomir, compozitorul alături de care a lansat multe șlagăre — “Un albastru infinit”, “Trenul galben fără cai” sau “Să mori de dragoste rănită”, care a primit, în 2000, titlul de “Melodia Secolului XX”, premiu acordat de TVR.

Între distincțiile obținute la festivaluri internaționale amintim:

“Orfeul de Aur” (Bulgaria) — medalie de argint;
“Opt șlagăre în studio” (Moscova) — Premiul special de interpretare;
Festivalul de muzică ușoară Los Angeles 1984 — Premiul special;
Festivalul de la Sopot (Polonia) — Premiul Miss Obiectiv;
Festivalul de la Dealin (Cehoslovacia) — Premiul I de interpretare;
Festivalul de show TV Montreaux (Elveția): “It's all in the game” (duplex româno-olandez) — Premiul “Trandafirul de Aur”