Îşi spune regele ciolanului şi se mândreşte cu cea mai bună reţetă din Ardeal. Şapte zile durează să prepare specialitatea sa, dar aşteptarea merită. Îl cunoaştem astăzi pe unul dintre bucătarii care au făcut spectacol la Festivalul Gastronomic Secuiesc, din Miercurea Ciuc.

Fericirea trece prin stomac, e prima lecţie pe care o primesc toţi cei care ajung la Festivalul Gastronomic Secuiesc.

Articolul continua dupa recomandari

Fuleci Zoltan, organizator:

Dacă a mâncarea bună, dacă e fericirea bună, femei frumoase, muzica e bună, atunci totul e bun.

Domnul Zoltan o ştie cel mai bine. I se spune Regele Ciolanului şi e cunoscut în tot Ardealul pentru măiestria lui.

Kovacs Mihaly, regele Ciolanilor:

Gustul secuiesc, ăsta este principalul, gustul secuiesc! Am făcut nişte bunătăţi aici, ca să vină oamenii din Miercurea Ciuc şi din împrejurime, ca să vină la Regele Ciolanului. Am făcut o iahnie de fasole, am făcut un gulaş de mânzat.

Ca orice bucătar adevărat, are şi el secretele lui. Ciolanul este băgat în maturare şapte zile, îl scoatem afară şi îl punem la fiert. Apoi, câteva ore la rotisor desăvârşesc reţeta perfectă de ciolan fraged cu o crustă crocantă. Asa suna reteta unui ciolan adevărat, crocant, de tradiţie secuiască.

Alături, fierbe deja tocana de legume. Iar cartofii noi cu mărar şi usturoi sunt gata rumeniţi.

Festivalul secuiesc a adunat la Miercurea Ciuc gurmanzi din toată România la aceeaşi masă. Ospăţul a ţinut ca în poveşti, trei zile şi trei nopţi.

Turistii au avut ce să guste. De la gulaş şi fasole, până la pizza secuiască la cornet, la care nu doar forma e specială. Cârnaţii secuieşti au înlocuit salamul, iar caşcavalul tradiţional a ţinut loc de mozzarella.

Cel mai priceput bucătar va câştiga, la finalul festivalului, trofeul lingura de aur.