România va fi de anul viitor din nou printre ţările cu cea mai mare viteză de Internet din lume. Licitaţiile pentru tehnologia 5G sunt pe cale să înceapă, iar ministrul Comunicaţiilor dă asigurări că vom fi printre pionierii implementării acestei inovaţii. Sunt asociaţii, însă, care atrag atenţia că s-a trecut prea repede la implementarea acestor tehnologii, fără ca populaţia să fie informată despre efectele adverse pe care le-ar avea asupra sănătăţii.

Câteva luni ne mai despart de lansarea în România a controversatei tehnologii 5G. Pe înţelesul tuturor, asta înseamnă că vom putea urmări filme mai uşor, iar videoclipurile vor fi încărcate aproape instantaneu de pe Internet. Cu noua tehnologie, viteza de transfer a datelor va creşte de 10 ori. 

Articolul continua dupa recomandari

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor: În anul 2020, cu siguranţă vom începe implementarea tehnologiei 5G la nivelul României, astfel ne putem situa în plutonul primelor ţări la nivel european care implementează tehnologia 5G

Autorităţile promit că inovaţia vine cu avantaje enorme. Localizarea dispozitivelor se va face cu precizie, în special în situaţii de urgenţă. În medicină, de exemplu, operaţiile vor putea fi făcute la mare distanţă, cu ajutorul roboţilor, fără ca medicii să fie lângă pacienţi. 

Odată ce reprezentanţii Guvernului vor termina licitaţiile privind tehnologia 5G, iar aceasta va fi pusă în aplicare şi în România, preţurile abonamentelor 5G vor creşte semnificativ, la fel şi costurile aparatelor care vor fi compatibile cu această tehnologie.

Organizaţiile pentru protecţia consumatorilor spun însă că s-a trecut prea repede la testele de implemetare în teren a tehnologiei 5G, fără ca populația să fie informată despre efectele adverse pe care le-ar avea asupra sănătății. 

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori: Există peste 10 mii de studii ştiinţifice din care reiese impactul negativ al poluării electromagnetice asupra sănătăţii şi am grupa acest impact pe trei mari categorii de efecte: efecte asupra fertilităţii, efecte complexe de tip neurologic şi hormonal

Autorităţile din Belgia au anunţat că vor întrerupe planurile privind implementarea rețelei 5G din cauza efectelor asupra sănătății semnalate de ONG-uri, iar în Germania a fost lansată o petiţie online împotriva acestui demers.