Românii sunt oficial cei mai înfocaţi utilizatori de telefon din Europa! Nouă din zece vorbesc cel puţin o dată pe zi la mobil. Surpriza vine din partea seniorilor. Cei trecuţi de 60 de ani comunică prin apeluri video mai des decât germanii, italienii sau britanicii. Există şi o explicaţie: după exodul milioanelor de tineri români spre Occident, părinţii şi bunicii rămaşi aici au învăţat să folosească tehnologia şi internetul ca să-şi aline dorul de copii. 

Pentru domnul Petru, tehnologia nu mai are niciun secret. Aproape zilnic, foloseşte apelurile video, ca să ţină legătura cu rudele din ţară şi din străinătate. 

Articolul continua dupa recomandari

PETRU IGNAT, pensionar: Am vorbit şi cu Kievul, nu numai cu asta, erau copii plecaţi în excursie în Rusia şi am vorbit cu ei fără nici un ban. Am vorbit cu grecii. Foarte ieftină convorbirea prin internet.

La fel ca el sunt 3 din 10 români trecuţi de vârsta de 60 de ani, care comunică prin apeluri video în mod curent, arată un nou studiu realizat în zece ţări europene. Suntem poporul cu cel mai mare apetit pentru Facetime, Skype sau WhatsApp Video - aplicaţii gratuite, care folosesc internetul, şi prin care rudele şi prietenii se pot vedea chiar şi de la mii de kilometri distanţă. 

Explicația specialiștilor

Specialiştii din telecomunicaţii pun interesul pensionarilor pentru apelurile video pe seama exodului populaţiei - care a despărţit milioane de familii. 

ANDREEA SĂVULESCU- psihoterapeut: Este cel mai aproape lucru de ideea de acasă, de sentimentul acesta de familie. De aceea şi oamenii de peste 60 de ani învaţă să folosească această cale că să fie mai aproape de cei dragi. 

În plus, România se află pe locul 5 în lume la viteza internetului, iar serviciile de înaltă tehnologie sunt mult mai ieftine la noi, decât în alte ţări din Europa. Suntem campioni şi la utilizarea mobillui pentru conversaţii: 9 din 10 români vorbesc măcar o dată pe zi la telefon, în timp ce nemţii sau italienii, de exemplu, preferă mesajele scrise.