Comisia Europeană a lansat proiectul AI4EU - Inteligență Artificială pentru Uniunea Europeană - cu scopul de a construi prima platformă europeană on-demand de Inteligență Artificială (AI). Grupul Thales coordonează lansarea acestei platforme. Un număr de 79 de organizații din 21 de țări membre ale UE sunt implicate în acest proiect de 3 ani care dispune de un buget de 20 de milioane de euro.

Proiectul Comisiei Europene denumit AI4EU (Inteligență Artificială pentru Uniunea Europeană) a fost lansat oficial cu scopul de a construi prima platformă europeană on-demand de Inteligență Artificială (AI) și pentru a mobiliza întreaga comunitate europeană de profil. Proiectul dispune de un buget de 20 de milioane de euro.

Articolul continua dupa recomandari

În calitate de lider de proiect, Thales coordonează lansarea platformei și promovează colaborarea într-un mediu activ care se extinde dincolo de actuala componență a proiectului ce include, în acest moment, 79 de organizații din 21 de țări membre ale UE.

Prin proiectul AI4EU, Comisia Europeană urmărește să transpună în realitate oportunitățile oferite de Inteligența Artificială, prin stimularea capacităților tehnologice și industriale ale Europei, prin îmbunătățirea competitivității industriale și accelerarea treptată a adoptării Inteligenţei Artificiale în toate sectoarele economiei. Această platformă va poziționa Europa ca jucător de top la nivel mondial în domeniul AI, punând problemele de ordin etic în centrul atenţiei.

Proiectul include crearea, la nivel european, a unui observator în probleme de etică, care să genereze discuții ample și să dezbată rolul oamenilor într-o societate bazată pe Inteligenţă Artificială, dar și să promoveze dezvoltarea unei Inteligenţe Artificiale care poate fi explicată şi și controlată.

Grupul Thales a fost ales de către Comisia Europeană pentru a coordona proiectului și, la fel ca toți ceilalți parteneri implicați, va pune la dispoziție pe această platformă instrumente, componente, module, know-how, algoritmi și cazuri de utilizare a Inteligenţei Artificiale. Orice membru din cadrul extinsei comunități europene a tehnologiei informației și comunicațiilor (ICT) va putea să folosească aceste elemente în mod direct, fără a necesita cunoștințe teoretice. De asemenea, comunitatea formată în cadrul proiectului va oferi asistență practică pentru a-i ajuta pe utilizatori - IMM-uri, start-up-uri, antreprenori, oameni de știință, companii industriale, societăţi cu capital de risc - să beneficieze de avantajele platformei.

Obiectivul acestui proiect de trei ani este de a promova colaborarea în cadrul ecosistemului AI din Europa, astfel încât părțile interesate să împărtășească, să utilizeze și să creeze valoare adăugată, prin promovarea unor noi abordări în sectoare strategice ale economiei europene, inclusiv robotică, sănătate, mass-media, agricultură și securitate cibernetică. Acest proiect va oferi, de asemenea, elemente esențiale pentru a ajuta la stabilirea unei agende strategice, puternice și cuprinzătoare în domeniul Inteligenţei Artificiale, la nivel european.

Şeful departamentului de tehnologie al Thales, Marko Erman: "Suntem foarte mândri de încrederea acordată de Comisia Europeană companiei Thales pentru coordonarea proiectului AI4EU, proiect care va ajuta Europa să-și consolideze poziţia de actor global în cursa pentru dezvoltarea celor mai bune tehnologii digitale și AI, în serviciul societății".

Despre Thales

Oamenii pe care ne bazăm cu toții pentru a face lumea să meargă - se bazează pe Thales.

Clienții noștri vin cu ambiții mari: să facă viața mai bună, să ne mențină în siguranță. Combinând o diversitate unică în expertiză, talente și culturi, arhitecții noștri proiectează și furnizează soluții tehnologice extraordinare. Soluții care fac viitorul să fie posibil astăzi. Din adâncul oceanelor, până în spațiul infinit și în lumea cibernetică, îi ajutăm pe clienții noștri să gândească mai eficient și să acționeze mai rapid – îndrumându-i în situații din ce în ce mai complexe și în toate momentele decisive de-a lungul drumului. Cu 65.000 de angajați în 56 de țări, Thales a raportat vânzări de 15,8 miliarde de euro în 2017.

Despre Thales in România

De peste 40 de ani, Thales este furnizor pentru Forţele Armate Române, iar din 2007 a început să dezvolte operațiuni industriale în țară. De atunci, Thales este într-o misiune de extindere a echipei de cercetare şi dezvoltare în domeniul software pentru a răspunde nevoilor din domeniul feroviar. Astăzi un jucător important în industria feroviară din România, Thales operează un Centru de Competențe în sisteme de semnalizare pentru căile ferate, cu peste 250 de ingineri de software angajați. Nu este de neglijat implicarea Thales în proiectul european de cercetare în domeniul laserelor (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), oferind partenerilor din România cel mai puternic laser din lume. Instalat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară, va atinge puterea maximă în 2019.

Thales îşi extinde acum prezenţa în România prin dezvoltarea unui Centru de Excelenţă în Inginerie, întărindu-şi poziţia pe toate pieţele pe care activează. Centrul de Excelenţă în Inginerie va furniza soluţii nu doar pentru transporturile terestre, ci şi pentru alte domenii cheie în care activează Thales, de la spaţiu şi apărare, la securitate şi aeronautică.