Elon Musk a creat un generator de text atât de sofisticat, care poate scrie știri sau lucrări de ficțiune, încât programatorii îl țin secret, în condiții de laborator. 

Instrumentul software, supranumit GPT-R, este ținut ascuns într-un laborator din California. Potrivit The Sun, generatorul de text poate inventa o cantitate uriașă de fake news, motiv pentru care specialiștii evită să-l facă public, pentru a nu fi folosit în scopuri nelegitime.

Articolul continua dupa recomandari

Experții de la OpenAI, o organizație non-profit susținută de Elon Musk, au jurat să țină aplicația secretă pentru a evita o catastrofă la nivel global. În mod normal, programatorii fac public în integralitate codul sursă al programelor pe care le dezvoltă.

"Din cauza faptului că modelele lingvistice ar putea fi folosite pentru a genera limbaj înșelător, părtinitor sau abuziv la scară largă, vom de publicului doar o variantă redusă", au spus specialiștii.

Generatorul de text, care folosește 1.5 miliarde de parametri, a fost "alimentat" cu opt milioane de pagini web, din care să-și creeze propriul conținut. Potrivit sursei citate, acesta a învățat tiparele clasice folosite în limbajul scris și poate concepe texte care par a fi gândite de oameni.

"Unicornii erau atât de aproape că puteai să le atingi coarnele"

Într-o postare pe blog, specialiștii de la OpenAI au dat un exemplu de text generat automat, plecând de la o simplă frază.

"Într-o descoperire șocantă, oamenii de știință au găsit o turmă de unicorni care trăiesc într-o vale îndepărtată, încă neexplorată, din Munții Anzi. Și mai surprinzător pentru cercetători a fost faptul că unicornii vorbeau o engleză perfectă" - textul scris de specialiști

Generatorul de text a reușit să creeze o întreagă poveste, plecând de la acest paragraf. 

"Doctorul Jorge Perez, un specialist în biologie evoluționară de la Universitatea La Paz, alături de câțiva cercetători, explorau Munții Anzi atunci când au găsit o vale îngustă, fără oameni sau animale. Perez a observat că valea avea ceea ce părea a fi o cascadă naturală, înconjurată de două roci și zăpadă argintie. Perez și prietenii lui au fost uimiți să vadă că era vorba despre o turmă de unicorni. Aceste creaturi puteau fi văzute fără să te apropii prea mult de ele - erau atât de aproape că puteai să le atingi coarnele" - GPT-R

"Oamenii de știință au denumit populația după cornul lor distinctiv, Unicornii Ovid. Acești unicorni cu patru coarne, alb-argintii, erau până de curând necunoscuți. Acum, după aproape două secole, misterul care a dat naștere la acest fenomen ciudat a fost în final elucidat" - GPT-R