Românii se vor înfrunta cu americanii la robotică. După ce s-a calificat în competiţia pe ţară, echipa RobotX din Hunedoara va pleca, luna viitoare, la Campionatul Mondial de robotică ce are loc la Detroit, în Statele Unite ale Americii. Anul trecut, elevii s-au întors acasă cu aurul, de la o competiţie similară, care a avut loc în Mexic.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la aselenizare, aşa că tema aleasă de Echipa RobotX în competiţie este una specială.

Articolul continua dupa recomandari

"Robotul din acest sezon trebuie să mimeze un rover de pe o altă planetă, care merge să exploreze o altă planetă. În principiu are 30 de secunde de regim autonom, în care trebuie să identifice o mostră de aur între două mostre de argint, să se deplaseze în anumite locuri din teren ca să-şi plaseze un obicet personalizat" - Răzvan Vîrtan, membru RobotX Hunedoara

În nici trei minute, roboţelul hunedorenilor trebuie să lucreze perfect.

A dat Olimpiada la Engleză pentru Mondial

Echipa RobotX are acum propriul laborator în şcoală, unde copiii vin de fiecare dată când au timp liber şi muncesc cu pasiune pentru roboţelul lor. Fiecare dintre cei 10 elevi este specializat pe o anumită parte.

"În mare parte, eu lucrez la partea autonomă a robotului, iar în rest încerc să fac toate materialele promoţionale şi de design ale echipei. Noi am format nişte prietenii frumoase şi în acelaşi timp facem ceva util cu viaţa noastră" - Lorincz Andrei Darius, membru RobotX

"Eu mă ocup în mare parte de PR, organizare şi tot de asta o să mă ocup şi pentru Detroit. O să fiu acolo la stand, încercând să promovez atât echipa, cât şi judeţul şi ţara bineînţeles" - Cristina Hărăguş, membru RobotX

Cristina tocmai a aflat că a fost admisă pentru Olimpiada Naţională la Limba Engleză, însă a ales să renunţe, în favoarea proiectului internaţional. A invocat oportunitatea unică şi faptul că nu ştie dacă mai prinde un asemenea moment.

Organizatorul "First Tech Challenge" asigură costurile deplasării doar pentru cinci membri ai echipei şi cei doi mentori. Asta ar însemna ca jumătate din echipă să rămână acasă. Însă, autorităţile locale spun că îi vor ajuta pe elevi.

"Am discutat în aşa fel încât să asigurăm întreaga sumă de 60 de mii de lei, să plece toată echipa, pentru că aşa este corect. Toţi copiii au muncit la acest proiect şi în sine domnul profesor şi echipa dânsului sunt un brand în momentul de faţă" - Dan Bobouţanu, primar Hunedoara

Campionatul Mondial de Robotică din SUA are loc între 24 şi 27 aprilie, la Detroit. Tinerii au la dispoziţie mai puţin de o lună să-şi perfecţioneze roboţelul.