Tot mai multe persoane fac naveta folosind bicicleta electrică

Milioane de biciclete pot fi văzute pe străzile Chinei și Japoniei, 99% dintre olandezi folosesc bicicleta ca principal mijloc de transport, a zecea parte din toate călătoriile pe care le fac finlandezii în interiorul țării se întâmplă pe bicicletă, în timp ce în capitala Danemarcei, numărul bicicletelor l-a depășit pe cel al mașinilor.

Articolul continua dupa recomandari

În țările în care pedalatul este o tradiție, la fel de prezentă este bicicleta electrică, alături de alte mijloace de transport alternativ din aceeași categorie: trotineta electrică, de exemplu. În toată lumea, sunt folosite 200 milioane de biciclete electrice, cele mai multe aflându-se în China, iar potrivit estimărilor, până în anul 2050, ar putea exista 2 miliarde de biciclete electrice pe străzi. În regiunea Asia-Pacific, unde se află cei mai mulți adepți ai acestui mijloc de transport, doar în anul 2016 au fost vândute peste 32 milioane de biciclete electrice, în timp ce în Europa, vânzările au ajuns la 1,6 milioane.

Cei care preferă bicicleta electrică nu o fac doar pentru a fi în pas cu vremurile. Chinezii și japonezii se deplasează astfel la serviciu; la fel, danezii sau olandezii. Bicicletele electrice transformă complet conceptul de navetă, printre avantajele pe care le aduce acest mijloc de transport numărându-se următoarele: nu îți cere să pedalezi, dar îți permite să o faci, dacă asta ți-e opțiunea; este prietenoasă cu mediul; te ajută să eviți aglomerația și te conectează la viața orașului.

Tehnologia schimbă și alte obiceiuri

Nu doar modul în care ne deplasăm pe străzile orașelor se schimbă - tehnologia a intrat pe terenul unor vechi obiceiuri de consum. Fumătorilor adulți le este oferită, de exemplu, o alternativă la țigările tradiționale, odată cu dezvoltarea tehnologiei care încălzește tutunul, în loc să îl ardă. Dispozitivele de fumat care funcționează astfel (heat-not-burn) fac uitate fumul, scrumul și mirosul neplăcut, studii recente indicând faptul că acestea oferă, totodată, o experiență mai curată.

O poveste interesantă despre tehnologie vine din lumea cafelei: espressorul nu doar că ne permite să încercăm acasă rețete de cafea greu de obținut altfel, dar poate fi folosit și pentru a extrage diferiți compuși din plante, după cum a descoperit un cercetător australian.    

Sursa foto: Shutterstock.com