Mai mult cu ochii la ecran şi mai puţin atenţi la ce se întâmplă în jur. Am devenit atât de dependenţi de mobil, încât îl protejăm ca pe un bibelou de porţelan. Grija este cu atât mai mare cu cât telefonul este nou. În acest caz, ar fi chiar o mică tragedie să îl scăpăm, din întâmplare, pe jos.

Ecranul este, în general, victima "accidentelor" de acest tip. Mai ales acum, când telefoanele cu butoane au pierdut teren în favoarea celor cu touch screen. Şi pericolul este deci mai mare.

Articolul continua dupa recomandari

Ioan Borbel, specialist reparaţii telefon: Cel mai important ar fi să protejăm telefonul cu o husă, o husă care depăşeşte marginile telefonului cu cel puţin un milimetru, ca atunci când ne cade telefonul să nu cadă direct pe ecran, să cadă pe marginea husei. A doua modalitate de protecţie ar fi o folie pe ecranul telefonului care poate fi din mai multe materiale, poate fi din sticlă, un platic subţire şi acum au apărut cele din silicon, care sunt cele mai bune din punctul meu de vedere, pentru că atenuează şocul.

Bine ar fi să ştim şi ce cabluri alegem pentru telefon. Cele care nu sunt originale pot scurtcircuita mobilul ori îl pot face să se încălzească mai mult decât este cazul.

Ioan Borbel, specialist reparaţii telefon: Ar fi bine să alegeţi un cablu mai scump puţin, mai ales pentru sănătatea telefonului, unde mai pui că cele ieftine nu încarcă fast, au încărcare lentă. Bateria chiar dacă este cu litiu ion, trebuie respectat ciclu de încărcare, descărcare, ar fi bine descarcat la minim şi încărcată până la 100 la 100.

Cu alte cuvinte, nu ar trebui să îl scoatem de la încărcat dacă nu şi-a terminat acest ciclu. Doar aşa bateria va rezista ca în primele zile de la cumpărare. O regulă pe care prea puţin dintre noi o respectăm. 

Şi dacă tot suntem în sezonul concediilor, încercaţi să nu profitaţi totuşi dacă aveţi un telefon rezistent la apă. Până la urmă este un gadget, nu un submarin, aşa că păstraţi-l departe de mare.

Nici specialiştii nu îl mai pot apoi repara în cazul unui astfel de accident. În general, telefoanele waterproof pot fi salvate doar dacă sunt udate, nu îmbibate cu apă.

Dacă totuşi bateria nu mai rezistă deloc, nu puteţi actualiza sistemul de operare, ecranul nu mai funcţionează ori telefonul se închide şi se deschide singur sunt semne că poate aveţi nevoie de un nou mobil.

În medie, românii îşi schimbă telefoanele o dată la maxium trei ani, arată statisticile.