Cea mai mare Universitate Tehnică din România pregăteşte viitorii ingineri cu ajutorul unor cărămizi de jucărie. Profesorii au provocat cei mai mici aspiranţi la o carieră în robotică sau automatică să creeze baze lunare imaginare din piese îmbinate ca să le testeze creativitatea. Beneficiile acestor jocuri nu sunt recunoscute doar de academicieni, profesori şi psihologi. Şi părinţii au început să creadă tot mai mult în rolul lor educaţional. 

Pe cât sunt de mici, pe atât de inventivi. Din mii de piese colorate, copiii au construit baze lunare. La care au lucrat săptămâni întregi.

Articolul continua dupa recomandari

La concursul organizat de Universitatea Politehnica au fost prezentate 47 de machete. Fiecare construită şi gândită diferit.

Ştefan Rădulescu, profesor automatică: Ei au venit cu un model creat care încorporează un element de automatizare, de programare. Pentru a mişca ceva, a scoate un sunet sau a învârti o elice. Ca inginer sau ca viitor inginer în cazul lor, înveţi să le îmbini pe toate.

Nu întâmplător universitatea a ales cărămizile de jucărie pentru acest concurs.

Simona Popescu, profesor de robotică: În primul rând că îşi dezvoltă creativitatea, imaginaţia, gândirea, lucrează în echipă.

Psihologii spun că acest rol îl au în general jocurile care presupun îmbinarea. Puzzle-ul, cuburile de contrucţii sau machete 3D, toate le provoacă celor mici imaginaţia. Mai mult, unele dintre aceste jocuri ajung să fie suport educaţional în şcoli sau grădiniţe.

Chiar şi în familie au căpătat acelaşi rol.

”Este o ocazie foarte bună să înveţe lucruri noi, să-şi descopere pasiuni şi uşor, uşor să le pună în practică. Băieţelul meu vrea să fie inventator, să facă roboţi”, spune un părinte.

Le dezvoltă motricitatea şi reflexele şi e un lucru amuzant pentru ei”, declară un alt părinte.

Jocurile de construcţie rămân cele mai căutate din întreaga lume. Într-un singur an, au fost produse peste 45 de miliarde de piese - adică 5 milioane în fiecare oră.