În timp ce unele femei cheltuie o avere pentru chipul perfect sculptat de bisturiu, o aplicaţie poate face orice schimbare ne dorim. Ce-i drept, doar pentru o poză. Nu e de mirare că a ajuns numărul unu în topul descărcărilor. Psihologii trag însă atenţia că folosirea ei în exces poate avea consecinţe grave. Totul se poate transforma într-o obsesie, iar în timp, fotografia perfectă poate conduce la depresie şi chiar la gesturi extreme.

Iniţial, aplicațiile care îţi modifică înfăţişarea au fost create doar pentru amuzament. Însă treptat au devenit "chirurgi esteticieni" virtuali. Şi cu doar câteva click-uri, se aplică machiajul, îţi poţi modifică forma buzelor, a ochilor sau a sprâncenelor.

Articolul continua dupa recomandari

Aplicaţia care a ajuns pe locul 1 în topul descărcărilor de pe telefoanele cu Android în 87 de ţări îţi permite să-ţi schimbi complet înfăţişarea, de la culoarea părului şi până la aplicarea unui zâmbet.

Tot mai multe profiluri virtuale sunt pline de astfel de fotografii modificate. Psihologii asociază această tendinţă cu obsesia pentru perfecţiune care poate deveni periculoasă. Cercetătorii britanici au intervievat prietenii și familiile unor persoane care s-au sinucis și au constatat că 56% dintre ele s-au plâns de "presiunea externă pentru a fi perfecte".

FLORENTINA GIONEA, terapeut relaţional: Dacă percepţia despre tine este că eşti cumva perfect, în momentul în care ajungi în mediul exterior şi te confrunţi cu realitatea s-ar putea să ai un şoc pentru că nu eşti acceptat. Foarte multe persoane ajung să facă operaţii estetice doar pentru că undeva în trecut în mintea lor s-a creat o formă de perfecţiune.

Conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, peste un milion de oameni din întreaga lume ajung la gesturi extreme.