Atenţie pe ce site-uri vă logaţi! Infractorii cibernetici au pus mâna pe datele personale a 600 de milioane de utilizatori, printre care şi mulţi români. Dacă au parola noastră de mail, hackerii ne pot reseta oricând alte conturi şi chiar ne pot fura banii din bancă.

Hackerii au furat bazele de date din 16 site-uri. Printre ele sunt aplicații de fitness şi jocuri populare și în România.

Articolul continua dupa recomandari

Atacatorii au pus mâna pe adresa de e-mail, data nașterii și parola fiecărui utilizator. Astfel, infractorii informatici au acces la tot universul nostru online. 

Bogdan Botezatu, director de cercetare amenințări informatice: În momentul în care au controlul adresei noastre de e-mail aceștia pot sa ne reseteze parolele de la servicii de ebanking, de la aplicații financiare. Am pierdut controlul asupra adresei de e-mail, am pierdut controlul asupra tuturor celorlalte conturi pe care le-am asociat cu adresa respectivă.

Din acel moment, hackerii pot face operațiuni bancare sau pot trimite mesaje în numele nostru. 

Din fericire există și moduri în care ne putem da seama dacă adresa noastră de e-mail a fost implicată într-o breșă de securitate și se află în bazele de date ale hackerilor.

Tot ce trebuie să facem este să intrăm pe site-ul haveibeenpwned.com, și să ne introducem adresa de mail în campul care apare. De acolo nu ne mai rămâne decât să apăsăm enter iar în cateva secunde site-ul ne spune în câte breșe de securitate a fost implicată această adresă de e-mail. În acest caz e vorba de 12 breșe. Mai mult, site-ul ne spune și ce date au fost furate, în acest caz adrese de e-mail, adrese ip nume și parole.

Poate mulţi nu cred că sunt în pericol. Un experiment făcut la întâmplare pe stradă ne demonstrează cât de departe au ajuns hackerii.

Specialiștii în securitate cibernetică ne recomandă să schimbăm periodic parolele, iar dacă aflăm că adresa a fost compromisă, să facem asta imediat. La fel de important este să nu folosim aceeași parolă pentru mai multe conturi on-line.