Criza de sânge din spitalele româneşti ar putea să îşi găsească, în sfârşit, o rezolvare! Din nevoia acută de plasmă, s-a născut o aplicaţie care arată în timp real ce cantitate de sânge este necesară, ce grupă şi în care centru. În plus, utilizatorii pot vedea şi un clasament al donatorilor. La nivel naţional, datele arată că doar doi la sută dintre români donează în mod regulat.

Un joc interactiv, dar şi o modalitate prin care cei în nevoie primesc ajutor. Aplicaţia Donorium a fost creată special să aducă în centrele de transfuzii cât mai mulţi donatori.

Articolul continua dupa recomandari

Printre cei care au descărcat deja softul, în urma unei reclame auzite la radio, se numără şi Cristina Cojocaru.

CRISTINA COJOCARU, donator: Am zis vreau nepărat aplicaţia asta, că obişnuiam să donez. Asta mi se pare un gest atât de simplu, te loghezi la o aplicaţie şi schimbi lumea în jurul tău prin faptul că dai sânge. 

După ce a descarcat aplicaţia Donorium, utilizatorul ajunge să parcurgă mult mai repede circuitul donatorului până să se aşeze pe acest scaun. Iar logarea se face simplu: cu un cont de pe reţelele de socializare, ori prin completarea datelor personale. De aici, utilizarea devine şi mai simplă.

GEORGETA HANGANU, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Ploiesti: Dacă un centru de transfuzie are nevoie de o cantitate de sânge, pe o grupă şi un RH anume aplicaţia să lanseze un apel tutror celor care şi-au descărcat aplicaţia şi care au grupa solicitată în acel centru de transfuzie. 

Şi Alexandra Zbârcea a înţeles că în spitale este mare nevoie de plasmă. După ce şi-a instalat pe telefon softul, a mobilizat toţi prietenii să vină să doneze.

ALEXANDRA ZBARCEA, donator, ultilizator al aplicatiei "Donorium": Am nominalizat câţiva dintre prietenii mei, în felul acesta se naşte şi o competiţie între noi, donând, căpătăm puncte. Există un clasament în care care sunt punctele câştigate prin donare, prin anunţarea altor prieteni. 

În plus, dacă aveţi cel puţin 30 de colegi care ar vrea să doneze, puteţi organiza donarea de sânge chiar la birou.

MAGDA COMAN, Asistent Sef Centrul de Transfuzie Sanguina Ploiesti: Este o aplicatie efeicientă pentru că informează, educă oamenii, in sensul donării, a actului de sânge, un act umanitar şi de responsabilitate. 

În acest moment, centrele de transfuzie din Bucureşti, Arad, Bacău, Constanţa şi Ploieşti sunt înscrise în aplicaţie, însă până în toamnă se vor mai alătura alte zece. Specialiştii spun că o singură pungă cu sânge poate salva până la trei vieţi.