Un grup de cercetători din Marea Britanie susține că a reușit să recreeze vocea unei mumii egiptene, vechi de 3000 de ani. Specialiștii s-au folosit în munca lor de scannere medicale, de tehnica de imprimare 3D și de un laringe electronic.

Studiul făcut de britanici a fost publicat joi în jurnalul Scientific Reports. Ei spun că mumia aparține unui preot care a trăit acum 3 milenii în Egiptul Antic, Nesyamun, căruia au reușit să îi reconstituie vocea.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit AP, cercetătorii nu au reușit să reproduce cuvinte sau propoziții, însă au obținut un sunet ce ar reproduce fidel vocea preotului egiptean.

Nesyamun a trăit în perioada faraonului Ramses al XI-lea, la începutul secolului al XI-lea îHr. Mumia sa a fost descoperită în 1824, iar acum se află la Muzeul Orașului Leeds, unde a fost studiată.

Cercetătorii spun că, foarte probabil, preotul a murit în jurul vârstei de 50 de ani. Cauza morții nu e clară: unii istorici spun că Nesyamun ar fi fost strangulat. Alții au venit ulterior cu ipoteza că ar fi murit în urma unei reacții alergice, după ce ar fi fost înțepat de o insectă în limbă.