Imagini inedite au fost surprinse astăzi, atât Soarele cât și Luna putând fi admirate pe cerul României. Mulți oameni au fost surprinși să vadă Luna în plină zi, însă este un eveniment astronomic care are o explicație științifică.

O concepție greșită, foarte frecventă în astronomie, este că luna ar fi direct opusă soarelui. De fapt, luna se află în opoziție cu soarele pentru un singur moment și anume în perioada de Lună plină, când este la 180 de grade distanță de soare.

Articolul continua dupa recomandari

În restul timpului, Luna poate fi oriunde de la 0 la 180 grade și, cel puțin teoretic, vizibilă pe cer în timpul zilei. Practic, aceste apariții clare ale Lunii în timpul zilei sunt destul de rare și depind foarte mult de unele condiții meteorologice.

Două lucruri contribuie la faptul ca Luna să fie vizibilă în lumina zilei. În primul rând, trebuie să fie suficient de strălucitoare ca să pătrundă în lumina albastră a cerului. În timpul acestor zile deosebit de senine, de obicei apar și planetele Mercur, Venus și Jupiter în lumina zilei, plus câteva dintre cele mai strălucitoare stele. În al doilea rând, Luna trebuie să fie suficient de mare pentru a fi observată.

Totuși, chiar și atunci când aceste condiții sunt îndeplinite, fereastra de timp posibilă pentru observarea lunii în lumina zilei este de maxim 6 ore.