Roverele japoneze trimise pe suprafaţa asteroidului Ryugu au transmis noi imagini spectaculoase. Fotografiile şi o înregistrare video oferă un peisaj în detaliu de pe corpul ceresc, despre care se crede că ar putea furniza informaţii despre originile şi evoluţia planetei Pământ.

La doar 6 zile după ce au ajuns pe Ryugu, cele două rovere japoneze au transmis un nou set de imagini de pe asteroid, date publicităţii de agenţia spaţială niponă Jaxa.

Articolul continua dupa recomandari

Fotografiile, dar şi un video de 15 secunde, surprind peisajul foarte accidentat de pe suprafaţa stâncoasă a asteroidului.

Teren stâncos de pe suprafaţa asteroiduluiVezi 3 imagini în Galerie

Rocă de pe asteroidul RyuguVezi 3 imagini în Galerie

Jaxa a confirmat că roverele 1A şi 1B explorează în prezent corpul ceresc. Ambele cântăresc câte 1 kilogram şi au autonomie, putând înainta folosindu-se de forţa gravitaţională slabă a asteroidului. 

Ryugu, asteroid de la începuturile Sistemului Solar

Fiecare rover e echipat cu camere pentru a transmite imagini şi e dotat cu senzori care pot măsura temperaturile de pe corpul ceresc.

Roverele 1A şi 1B au fost lansate de sonda spaţială Hayabusa 2, lansată de Jaxa. Hayabusa 2 a ajuns în iunie în apropierea asteroidului Ryugu, după o călătorie în spaţiu de 3 ani şi jumătate.

Ryugu, care are o lăţime de 900 de metri e considerat de cercetători drept un asteroid "primitiv". Se crede a fi o relicvă rămasă din primele zile ale Sistemului nostru Solar. Oamenii de ştiinţă niponi speră astfel că studierea sa va face lumină inclusiv asupra originii şi evoluţiei planetei Pământ.