Un cercetător chinez susține că a încheiat cu succes un experiment uman, idee care până acum era posibilă doar în filmele cu supereroi.

He Jian Kui, cercetător al Universităţii chineze Shenzhen, a anunţat naşterea primilor copii din lume modificaţi genetic.

Articolul continua dupa recomandari

Lulu şi Nana, primii copii din lume modificaţi genetic

Lulu şi Nana sunt două fetiţe gemene care s-au născut recent şi care ar fi suferit modificări genetice importante ale ADN-ului, informează AP.

Cercertătorul chinez anunţă că acest lucru a fost posibil cu un "instrument puternic, capabil să rescrie planul vieții fiecăruia". Dacă acest anunţ se dovedeşte a fi real şi, ar fi un salt profund al științei și eticii, informează presa de specialitate.

Editarea genelor umane poate avea rezultate catastrolafe pentru specie

De asemenea, AP citează un om de știință din S.U.A., care ar fi participat la proiectul din China şi care precizează că modul de editare a genelor aplicat în China este strict interzis în Statele Unite, deoarece astfel de modificări ADN pot fi transmise generațiilor viitoare și riscă să dăuneze altor gene.

Mulți oameni de știință consideră că este procedeul aplicat de He Jian Kui prezintă un grad de risc extrem de mare şi l-au denunțat pe cercetătorul chinez pentru experimentare umană şi de o încălcare deosebit de gravă a eticii.

Modificarea genetică, cu scopul imunizării la HIV-SIDA

He Jian Kui a răspuns acestor acuzaţii, declarând că a modificat embrionii pentru șapte cupluri în timpul tratamentelor de fertilitate, dar că scopul său a fost de a inocula în ADN o trăsătură pe care puțini oameni o au în mod natural, şi anume capacitatea de a rezista unei infecții posibile cu HIV, virusul SIDA.

El a menţionat că părinții implicați au refuzat să fie identificați sau intervievați, iar el nu va spune unde trăiesc sau unde a fost făcută intervenţia.

Unii oameni de știință au fost uimiți să audă despre anunţ și l-au condamnat cu fermitate.

Cercetătorii sunt furioşi pe experimentul lui He Jian Kui

"Este de neconceput un experiment asupra ființelor umane, şi nu poate fi apărat argumentat din punct de vedere moral sau etic", a precizat dr. Kiran Musunuru, Universitatea din Pennsylvania, expert în editarea genelor.

"Acest experiment este mult prea prematur. Avem de-a face cu instrucțiunile de operare ale unei ființe umane, nu ai cum să ştii direcţia în care se va dezvolta fiinţa umană respectivă", a precizat şi dr. Eric Topol, şeful Institutului Scripps Research Translational din California.

Cu toate acestea, un genetician renumit, George Church, din cadrul Universității Harvard, a apărat încercarea de editare a genei, în ideea în care a făcut-o cercetătorul chinez, considerând că experimentul se justifică, din punctul de vedere al stopării ameninţării HIV/SIDA.