Semințele transportate pe Lună de misiunea Chinei "Chang'e-4" au încolţit, anunţă China National Space Administration (CNSA). Chang'e 4 este prima misiune de aterizare și explorare a părţii întunecate a Lunii.

Anunţul marchează o premieră în privinţa materiei biologice crescute pe Lună, evenimentul fiind considerat un pas important spre explorarea spațială pe termen lung.

Articolul continua dupa recomandari

Plantele, cultivate pe partea întunecată a Lunii

Plantele au mai fost cultivate pe stația spațială internațională, dar niciodată pe Lună, informează cercetătorii.

Astfel, cultivarea de plante pe Lună va fi integrată în misiunile spațiale pe termen lung, care ar dura aproximativ doi ani și jumătate. Asta ar însemna că astronauții ar putea să-și producă şi recolteze propriile alimente în spațiu, reducând nevoia de a reveni pe Pământ pentru a-și reface aprovizionarea.

Misiunea chineză avea mai multe seminţe în containerul trimis pe partea întunecată a Lunii. Recipientul conține seminţe de bumbac și cartofi, drojdie și seminţe de fructe, iar plantele se află într-un container închis, la bordul navetei.

Se încearcă obţinerea unei mini biosfere

Dorinţa chinezilor este să încerce să formeze o mini biosferă - un mediu artificial, auto-susținut.

Experimentul mini-biosferă pe Chang'e-4 este conceput pentru a testa fotosinteza și respirația - procesele din organismele vii care duc la producerea de energie. Întregul experiment este cuprins într-o canistră proiectată de 28 de universități chineze.

Organismele din interior au o sursă de aer, apă și nutrienți pentru a le ajuta să crească. Dar una dintre provocările, spun oamenii de știință chinezi, este menținerea temperaturii favorabile creșterii atunci când condițiile de pe Lună trec de la -173C la 100C sau mai mult.

Contaminarea Lunii, ultima grijă

Ei trebuie, de asemenea, să controleze umiditatea și substanțele nutritive. Unii au ridicat problema dacă experimentul riscă să "contamineze" Luna cu material biologic, dar oamenii de știință cred că acest lucru este puțin îngrijorător, mai ales că există deja containere de deșeuri umane pe Lună, lăsate în urmă de astronauții misiunilor Apollo.

Agenţia chineză Xinhua a anunţat că sonda a înregistrat în jur de 170 de imagini, care au fost trimise înapoi pe Pământ, informează BBC.