Capsula Soyuz M-14 care a transportat un robot humanoid rusesc nu a reușit să se cupleze la Stația Spațială Internațională. Operațiunea a eșuat din cauza unei defecțiuni de sistem.

Operațiunea de cuplare la Stația Spațială Internațională a fost programată pentru ora 08.30, în cursul dimineții. Când capsula Soyuz se afla la doar 100 de metri de Stația Spațială Internațională, agenția rusă Roskosmos a întrerupt transmisia.

Articolul continua dupa recomandari

Ulterior, NASA a confirmat că operațiunea de cuplare automată a fost oprită, spune CNN.

”Cosmonauții ruși au acționat comanda de oprire a cuplării automate la Stația Spațială Internațională a unei capsule rusești Soyuz fără echipaj uman, după ce capsula nu a fost capabilă să se cupleze la modulul Poisk al stației”, a transmis NASA.

Defecțiune pe Stația Spațială

Agenția rusă de știri TASS a transmis ulterior că ar fi fost vorba despre o problemă la un amplificator de la sistemul de navigare de pe Stația Spațială Internațională.

”Analizele telemetrice indică faptul că a fost o defecțiune la echipamentul radio”, a spus Vladimir Soloviov, cel care coordonează operațiunile rusești de pe SSI.

Operațiunea, reluată luni dimineață

Potrivit inginerilor ruși, defecțiunea poate fi remediată, iar operațiunea de cuplare poate fi reluată luni dimineață, spune AFP.

Capsula Soyuz, care transportă către stația orbitală provizii, dar și primul robot humanoid rusesc în cosmos, se află acum la o distanță sigură de Stația Spațială.  

Robotul Fedor, cunoscut și ca Skybot F-850, a fost trimis în spațiu de Rusia pentru a sta 2 săptămâni pe SSI, în vederea efectuării unor teste, împreună cu comandantul Expediției 60, Alexei Ovcinin. Fedor e primul robot humanoid trimis în spațiu de Rusia.