Simona Halep a devenit campioană la Roland Garros, după ce a învins-o, sâmbătă, în finală, cu scorul de 3-6, 6-4, 6-1, pe americanca Sloane Stephens, locul 10 WTA. În urma acestui succes, primul din carieră la un grand slam, Halep a devenit prima jucătoare română care câştigă un "major", după Viriginia Ruzici, care s-a impus, în 1978, tot la French Open.

Actualizare: După ce a primit trofeul de la Roland Garros, românca a declarat că a visat la acest moment de când avea 14 ani.

Articolul continua dupa recomandari

"Visam la acest moment de când aveam 14 ani. Mi-am dorit ca acest titlu să vină aici, în Franța. O felicit pe Sloane, a jucat extraordinar, îi doresc mult succes. Mulțumesc Darren, mulțumesc familiei, mulțumesc românilor, dar și francezilor", a spus emoționată Simona Halep.

Actualizare: Simona Halep a declarat, sâmbătă, după victoria fabuloasă de la Roland Garros, că nu-i vine să creadă că a obținut acest trofeu și că a încercat, în meciul cu americanca Sloane Stevens, să uite tot ce s-a întâmplat anul trecut.

"Am făcut tot ce-am putut ca să uit ce a fost anul trecut. E incredibil ce s-a întamplat, nu-mi vine să cred", a spus Halep, după finala câștigată în fața a mii de spectatori și a milioane de români care i-au fost alături în fața televizoarelor.

LIVE TEXT&VIDEO

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  6-4, 6-1. GAME, SET ŞI MECI SIMONA! CAMPIOANA LA ROLAND GARROS!

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  6-4, 5-1. Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  6-4, 5-1. Game Stephens. Americanca reuşeşte primul game din set, dar cu foarte mare dificultate. Simona serveşte pentru meci şi pentru titlu.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  6-4, 5-0. Game Simona. Incredibil cum a jucat de la 4-4 în setul doi Halep. Acum are o infinitate de şanse să devină campioană la Roland Garros şi să câştige primul Grand Slam din carieră.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  6-4, 4-0. BREAK SIMONA! SENZAŢIONAL punctul de 4-0 reuşit de Simona. Imposibil de descris. Şase game-uri consecutive reuşite de româncă în finala de la Paris.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  6-4, 3-0. GAME Simona! Cu mari emoţii, dar foarte calmă, Simona conservă avantajul break-ului şi se distanţează. Are o şansă imensă în acest moment, Stephens pare un pic dezorientată de modul în care s-a schimbat desfăşurarea finalei şi de maniera în care Simona a început să joace.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  6-4, 2-0. BREAK Simona! Simona a avut din nou minge de break, după un rever afară în lung de linie trimis de Stephens. A fructificat-o fără sp forţeze, cu armele din primul set al lui Steaphens, mingi pe centru şi moi.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  6-4, 1-0. Simona revine de la 0-30 cu trei lovituri direct câştigătoare şi câştigă primul game din decisiv.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  6-4. BREAK ŞI SET Simona! Simona a reuşit să îşi procure o minge de set şi o cructifică datorită unui retur de rever în cros extrem de inspirat.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  5-4. Simona pare că e strivită de miză. Nimic din jocul ei de-a lungul turneului nu se vede în finală. Şi mai ales nu mai e constantă, cum a fost până acum. Reuşeşte să îşi facă serviciul cu multă dificultate. Stephens şi-a revenit la nivelul din primul set, după căderea de la mijlocul celui secund.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  4-4. Pur şi simplu Simona a căzut iar şi trimite afară aproape orice minge pe care o atacă mai lung. E egalitate şi urmează probabil cel mai important game al meciului, pe serviciul româncei.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  4-3. BREAK Stephens. Break la zero. Absolut de nicăieri Simona cade şi îi oferă efectiv break-ul adversarei, cu 4 greşeli neforţate.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  4-2. BREAK Simona. Simona a avut o nouă minge de break, fructificată după un retur moale şi pe centru, în corpul adversarei, care a obligat-o pe Stephens să trimită în fileu.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  3-2. Game la zero pentru Simona, care e în meci cu adevărat pentru prima oară. Esenţial acum e să ridice nivelul mai departe şi să nu o lase pe Stephens să revină în partidă.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  2-2. BREAK SIMONA!!! Simona a crescut nivelul, parcă de nicăieri, şi şi-a procurat trei mingi de break. Break pe care l-a câştigat la zero.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  1-2. Simona rămâne incredibil de inconstantă. După un punct câştigat entuziasmant, ofensiv, urmează unul în care trimite în fileu sau afară, neforţată. Acum a reuşit totuşi un game pe propriul serviciu mai consistent.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  0-2. Simona a avut 30-0 şi apoi a pierdut patru puncte la rând. E atât de pasivă încât pare anesteziată.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6,  0-1. BREAK Stephens. Simona e în corzi. Începe foarte prost setul secund şi americanca e pe val. Are un calm incredibil iar Simona nu reuşeşte să găsească soluţii pentru loviturile plate, pe centru, ale adversarei sale.î

Vezi 6 imagini în Galerie

Simona Halep - Sloane Stephens 3-6. SET STEPHENS. Simona a avut prima şansă de break a meciului după o scurtă în cross perfectă, care a ridicat publicul în picioare. A ratat-o însă cu o eroare neforţată, minge trimisă în bandă. Stephens a câştigat apoi cu răbdare prima minge de set pe care a avut-o.

Simona Halep - Sloane Stephens 3-5. Simona închide game-ul cu primul punct câştigat autoritar, dar are mari probleme în continuare şi găseşte greu soluţii pentru a trece de defensiva foarte calmă a americancei. Aceasta serveşte pentru set.

Simona Halep - Sloane Stephens 2-5. Pur şi simplu dominatoare. Aşa este Sloane Stephens în aceste prime 7 game-uri. Simona nu are ritm, nu are soluţii, joacă la siguranţă prea mult.

Simona Halep - Sloane Stephens 2-4. Simona a luat primele două puncte din game, apoi a pierdut iar ritmul în faţa unei Sloane Stephens extrem de calmă şi de sigură pe armele ei. Două erori neforţate ale americancei i-au adus totuşi româncei al doilea game în această finală.

Simona Halep - Sloane Stephens 1-4. Simona alternează un schimb bun cu trei slabe şi astfel Stephens se distanţează. 

Simona Halep - Sloane Stephens 1-3. BREAK Stephens. Simona nu îşi găseşte ritmul. Stephens continuă să returneze moale şi înalt, ceea ce îi crează româncei probleme serioase. 

Simona Halep - Sloane Stephens 1-2. Încă un game câştigat relativ uşor de Stephens. Simona e incomodată de tactica americancei şi face prea multe erori neforţate.

Simona Halep - Sloane Stephens 1-1. Game Simona. Românca a muncit serios pentru a egala. Stephens joacă moale şi pe centru în startul disputei, astfel că Simona nu poate lovi foarte tare.

Simona Halep - Sloane Stephens 0-1. Americanca a servit foarte solid în primul game al finalei. Simona a reuşit un singur punct, o greşeală neforţată a adversarei.

16:11: Începe finala. Stephens serveşte în primul game.

Vezi 6 imagini în Galerie

16:05: Cele două jucătoare au ieşit pe teren şi au început încălzirea!

16:03: Aşa arată trofeul la care visează şi pentru care se luptă Simona Halep

Vezi 6 imagini în Galerie

15:55: Sloane Stephens se încălzeşte pe holurile de la vestiare cu o minge de handbal.

15:30: Sute de români se pregătesc să o susţină pe Simona din tribune, pe arena Philippe Chatrier. Aceştia sunt ca de obicei gălăgioşi şi nu lipseşte nici tricolorul din "arsenalul" lor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Simona Halep joacă, astăzi, pentru un prim titlu de Grand Slam, la Roland Garros, după ce se află pentru a patra oară în finală la un turneu de asemenea anvergură, a doua din acest an, după Australian Open. Indiferent de rezultatul meciului din finala de la Roland Garros cu Sloane Stephens, Halep îşi va păstra locul I WTA şi în ierarhia ce va fi publicată luni.

Simona Halep a avut un traseu mai greu până în finala French Open, faţă de adversara ei din ultimul act, Sloane Stephens. Românca a fost nevoită să stea pe teren o oră şi 13 minute în plus faţă de câştigătoarea US Open.

Simona Halep, 26 de ani, şi Sloane Stephens, 25 de ani, s-au întâlnit de şapte ori până în prezent, românca triumfând de cinci ori, de două ori pe zgură.

 Precedentele partide jucate de ele au fost următoarele:

- Turul I, Barcelona, 2012, Simona Halep, scor 6-4, 6-4;

- Optimi, Hobart, 2013, Sloane Stephens, scor 6-4, 6-0;

- Turul I, Australian Open, 2013, Sloane Stephens, scor 6-1, 6-1;

- Optimi, Roland Garros, 2014, Simona Halep, scor 6-4, 6-3;

- Sferturi, Miami, 2015, Simona Halep, scor 6-1, 7-5;

- Turul I, Washington, 2-17, Simona Halep, scor 7-6 (3), 6-0;

- Semifinale, Cincinnati, 2017, Simona Halep, scor 6-2, 6-1.

Simona Halep, în vârstă de 26 de ani şi 1,68 de metri înălţime, va disputa a XXXI-a finală din carieră, a patra din acest an.