Care e vârsta potrivită pentru a învăţa copiii să înoate şi cum scapă de frica de apă? Urmăriţi sfaturile unui antrenor, într-un material prezentat în Observatorul orei 12. 

Ar fi reconfortant ca cei mici să ştie deja să înoate când ajung la mare. Să nu mai plângă atunci când îi băgăm în apă, vara, în concedii. Drept care mulţi părinţi încearcă să rezolve problema şi îşi duc copiii la cursuri de înot foarte devreme. O greşeală, spun instuctorii.

Articolul continua dupa recomandari

Antrenor: De la 4-5 anişori începi să te poţi înţelege cu copilul până vârsta aceea într-adevăr se fac cursuri şi până în 4 ani, dar sunt mai mult nişte exerciţii de acomodare cu apa. Copilul nu reuşeşte să înveţe să înoate până la vârsta respectivă fiind mânuţele prea mici picioruşele prea mici nu au cum să agaţe apa, într-adevăr e un lucru foarte bun să iei la vârsta de 4 ani un copil care deja este acomodat cu apa. Deci încurajez cursurile acestea, dar e foarte greu să înveţe să înoate la vârsta de până în 4 ani.

Dan Rusu: Eu, când eram mic. nu prea îmi plăcea înotul, adică nu îmi plăcea să-mi bag capul sub apă şi am venit şi eu cu fratele meu aici.

Ş de atunci, în fiecare vară înoată zi de zi împreună. De cinci ani, mai exact.

Alex Rusu: Când am început să ştiu să înot atunci a început să îmi placă foarte mult înotul.

Acomdarea cu apa este, aşadar, cea mai importantă. În plus, în cazul copiilor mai mici de patru ani, ce ar face un antrenor, poate să facă şi un părinte. E nevoie doar de multă răbdare şi. puţină psihologie inversă.

Antrenor: Am observat, majoritatea copiilor încep să plângă şi să se sperie mult mai tare atunci când este ajutat de profesor. Consideră că e vina ta ca profesor că a căzut el cu capul în apă şi oarecum după câteva şedinţe de înot când vezi că mai capătă şi el puţin curaj îl laşi. Învaţă până şi cu o gură de apă înghiţită are ce să înveţe. Am mai întâlnit cazuri în care copii ştiau să înoate, dar părinţi nu. Copiilor le plăceau să se joace undeva mai în largul plăjii, iar părinţii stăteau cu teamă pe malul plăjii şi au venit la cursuri de înot tocmai ca să poată intra cu copii în apă.

Un copil care începe cursurile de înot pe la 4-5 ani va deveni cel puţin un adult care se va bucura de vacanţele la mare. Şi, cel mai important, un adult care îşi va putea remedia problemele de sănătate care apar pe parcursul vieţii şi pot fi rezolvate în apă.