Jocurile Olimpice de la Rio readuc în atenţie o muză şi un simbol al muzicii braziliene: fata din Ipanema. Nu e doar titlul unei melodii celebre, care a lansat un stil de muzică în anii '60. Fata din Ipanema, cea care a inspirat versurile, are acum 71 de ani şi va purta flacăra olimpică la ceremonia de deschidere a Olimpiadei, care va începe în câteva ore la Rio.

Cine este “Fata din Ipanema”?

Articolul continua dupa recomandari

Ea este Helô Pinheiro, fata din Ipanema. În 1962, doi muzicienii au zărit-o mergând spre plaja din Ipanema, la sud de Rio. Tânăra i-a captivat atât de mult, că versurile au venit de la sine.

“Helô avea doar 17 ani când se plimba pe un drum înspre şi dinspre plaja din Ipanema. Trecea pe lângă un bar din care doi muzicieni cunoscuţi o priveau. Ea ştia acest lucru. Dar ce nu a ştiut decât câţiva ani mai târziu, când cântecul a devenit un hit internaţional, a fost faptul că a rămas în memoria tuturor drept fata din Ipanema”, relatează Adam Kuperstein, reporter NBC.

"Fata din Ipanema" e acum bunică

“Totul s-a schimbat din cauza acestui cântec”, spune Helô Pinheiro, fata din Ipanema.

În bine, evident. Helô a ajuns o celebritate în Brazilia şi mai departe, peste hotare. Are un magazin deasupra căruia scrie mare “Fata din Ipanema”. Chiar şi barul frecventat de cei doi muzicieni care au compus melodia poartă acum acest nume.

Cântecul “Fata din Ipanema” a lansat un nou stil muzical în Brazilia, bossa nova - o combinaţie de samba şi jazz - care i-a cucerit pe tineri în anii '60-'70.

La 71 de ani, bunica din Ipanema e într-o formă fizică de invidiat.

“Fac gimnastică, dansez. E bine pentru sănătate, dar şi pentru minte”, adaugă aceasta.

Povestea muzei Helô Pinheiro face acum parte din foclor. Toată lumea o ştie. De aceea, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio, organizatorii vor recrea scena din Ipanema, cu tânăra de 17 ani plimbându-se spre plajă, spre deliciul celor aflaţi în barurile şi terasele de pe traseu. Iar rolul lui Helô Pinheiro va fi interpretat de cunoscutul fotomodel brazilian Gisele Bundchen.