Din ce în ce mai multe doamne şi domnişoare se suie pe motociclete, şi nu pe locul din spate ci direct la ghidon. Imaginea femeilor pe motociclete este fascinantă. Colega noastră, Nadina Zisu a stat de vorba cu două motocicliste convinse, care i-au povestit experienţe plăcute şi mai puţin plăcute.

Adriana, are permis de motocicletă de 5 ani, dar pasiunea o are de o viaţă. Are deja zeci de mii de kilometri la bord şi o îndemânare evidentă. Dacă vă întrebaţi cum este să fii femeie pe motocicletă în haosul din traficul bucureştean, ei bine:

Articolul continua dupa recomandari

Adriana Branea: În Bucureşti folosesc motocicleta ca să mă deplasez mult mai repede. Nu am probleme în trafic, majoritatea şoferilor sunt atenţi în oglinzi, ne văd că venim, ne fac loc. Atunci când sunt singură, şoferii nu prea îşi dau seama că sunt femeie, din cauza echipamentului, dar atunci când suntem mai multe, e altceva. Unele fete au echipament roz, o cască colorată, le mai iese părul din cască, o codiţă împletită. În principiu, dacă ne văd mai multe femei - în grup - ne apreciază, unii ne şi aplaudă.

Dar plimbările zilnice în aglomeraţia din oraş devin plictisitoare. Iar unui motociclist adevărat îi şade bine cu drumul. La fel şi Adrianei. 

Adriana Branea: Atunci când plec la drum lung, prefer să plec cu o gaşcă de femei motocicliste. Vin şi bărbaţii, asta nu e o problemă, dar, în principiu, suntem doar femeile, pentru că vorbim mult. Când plecăm la drum, ne strângem de obicei aici în Bucureşti şi plecăm să vizităm şi alte oraşe, ne întâlnim acolo cu alte femei motocicliste şi facem câteva ture de câteva sute de kilometri, pentru că aşa ne place, să fie drumul lung.

Recunoaşte că există însă şi mici dezavantaje.

Adriana Branea: Bărbaţilor nu li se întâmplă să li se strice părul în cască. Asta e cea mai mare problemă: să ne stea părul bine după ce dăm casca jos şi machiajul la locul lui. Nu se întâmplă niciodată ceea ce se vede în filme când îşi dau femeile casca la o parte şi părul este superb. Noi avem o asociaţie prin care promovăm mersul pe două roţi în rândul femeilor, le încurajăm să îşi cumpere motociclete, să aibă mai mult curaj să se urce pe ele, să meargă singure, nu doar pasagere. Eu am început cu o motocicletă mare, dar nu toată lumea poate să facă lucrul acesta şi trebuie să adapteze motocicleta la cerinţele pe care le are. Dacă va folosi motocicleta doar în oraş, poate să ia o motocicletă mai mică, poate chiar un scuter. Dacă îşi doreşte să meargă în afara oraşului, la drumuri lungi, poate să ia o motocicletă mai mare, dar trebuie să o stăpânească.

Ar mai fi un aspect important.

Adriana Branea: Nu este un hobby ieftin, nu este o pasiune ieftină, întreţinerea unei motociclete este mult mai importantă decât întreţinerea unei maşini, pentru că orice greşeală pe care o faci, din punct de vedere tehnic la motocicletă...poţi să îţi rişti viaţa.

Elena este jurnalist de profesie. Aşa a şi prins gustul pentru motoare. A mers să filmeze o întrunire a motocicliştilor iar de atunci, a făcut tot posibilul să fie "de-a lor".

Elena: Acolo mi-am dat seama că mi-ar plăcea să fac parte dintr-o gaşcă aşa mare, pentru că aşa te simţi în grupuri de motociclişti. Eşti ca într-o familie foarte mare. 

A început cursurile pentru categoria de permis de motor în acelaşi timp cu cele pentru carnetul de conducere. Iar alegerea a venit de la sine.

Elena: Maşină nu mi-am luat, evident. Pentru că îmi place mai mult cu motorul şi mi se pare mai util în Bucureşti motorul. Te strecori mai uşor. Mi se pare că e mai ieftin cu motorul. Asigurarea e mai ieftină, ai mai puţine cauciucuri de schimbat, mai puţin ulei. Ca femeie, am observat că sunt mai indulgenţi şoferii, fac loc, pentru că am fost şi din perspectiva de pasager şi era un bărbat la ghidoane. Mi se pare că nu erau atât de indulgenţi. De multe ori, trebuie să te fereşti de alţii. Chiar dacă eşti tu atent, în trafic se pot întâmpla multe. Sunt foarte mulţi oameni neatenţi, ori stau cu ochii în telefon, ori sunt cu gândurile lor aiurea şi nu sunt atenţi, sau nu se uită în oglindă - asta e o mare problemă - că o motocicletă nu e atât de vizibilă ca o maşină.

Mesajul Elenei?

Elena: Ar trebui să încerce. Atunci când îţi doreşti ceva şi vrei să faci ceva ce îţi place cu adevărat, n-ai cum să dai greş. Niciodată!