Ferrari, singura echipă care a participat an de an în Campionatul Mondial de Formula 1, de la prima ediţie, care a avut loc în 1950, anunţă că va părăsi Marele Circ, dacă noul proprietar al seriei, Liberty Media, va aduce schimbări competiţiei, ce vor afecta interesele mărcii italiene.

Ferrari are un acord ferm pentru a rămâne în Formula 1 până în 2020, însă după acel an, spun italienii, nimic nu mai e sigur în ceea ce priveşte continuitatea scuderiei în F1. Preşedintele Ferrari, Sergio Marchione, este nemulţumit de intenţia americanilor de a standardiza motoarele şi de a echilibra distribuţia banilor către echipe.

Articolul continua dupa recomandari

"Liberty are câteva bune intenţii, una fiind reducerea costurilor pentru echipe. Dar sunt şi lucruri cu care nu suntem de acord. Unul este legat de faptul că unicitatea sistemului de propulsie nu va fi un factor distinctiv pentru participanţi. Nu aş încuviinţa ca asta să se întâmple. Vom fi obligaţi să luăm anumite decizii dacă vedem că sportul o ia într-o altă direcţie din 2021. Cred că trebuie să fim clari, dacă nu vedem circumstanţe care să fie benefice pentru marcă, pentru piaţă, pentru înărirea poziţiei unice a Ferrari, Ferrari nu va juca. Ce ştiu eu este că F1 a făcut parte din ADN-ul nostru de când ne-am născut. Dar dacă schimbăm locul de joacă până devine de nerecunoscut, eu nu vreau să mă mai joc. Nu vreau să joc un Nascar global, chiar nu vreau", a declarat Marchionne.

Omul de afaceri italo-canadian a readus în discuţie o mai veche intenţie a unei părţi a echipelor, de pe vremea când existau neînţelegeri financiare cu fostul administrator al drepturilor comerciale Bernie Ecclestone: înfiinţarea unei alte competiţii. Întrebat cum s-ar simţi dacă ar fi cel care scoate Ferrari din F1, Marchionne a răspuns: "Ca şi cum mi-ai da un milion de dolari, pentru că aş lucra la o strategie alternativă pentru a o înlocui pe aceasta. Una mai raţională."

Ferrari nu este singurul constructor nemulţumit de intenţiile Liberty Media. Renault şi Mercedes şi-au exprimat de asemenea rezervele cu privire la reformele pregătite de americani pentru 2021 şi după.

"În ceea ce priveşte standardizarea şi regulile prescriptive, unele lucruri pot fi bune. Dar ştim că diavolul va fi în detalii şi asta creează anumite îngrijorări pentru un producător de motoare. Suntem în F1 de 40 de ani, mai ales ca producător de motoare şi aceste propuneri ne ridică unele întrebări. Nu spunem că nu dorim să discutăm, dar nu vrem ca aceste propuneri să ne fie prezentate ca un fapt împlinit", a declarat directorul Renault F1, Cyril Abiteboul. 

El afirmă că Renault poate accepta să cheltuiască sutele de milioane de dolari necesare pentru dezvoltarea noilor motoare doar dacă vor exista reduceri considerabile de costuri în alte părţi ale sportului sau dacă echipele vor primi mai mulţi bani.

"Dacă vom putea să economisim maisv la construcţia şasiurilor sau dacă vom avea înţelegeri comerciale mult mai favorabile cu FOM, totul este posibil. Dar este foarte dificil de aceptat să investeşti atât de mult şi să renunţi la ce s-a cheltuit până acum, fără a avea indicaţii privind alţi parametri", a spus oficialul Renault.

Sursa: News.ro