Mersul pe role este una dintre activitățile cele mai distractive pentru un copil și poate avea beneficii importante pentru sănătatea lui. Acest sport întărește mușchii și articulațiile, crește rezistența la efort și poate fi un mare ajutor pentru părinții care testează metodele prin care îi pot convinge pe cei mici să fie mai activi și să iasă afară la joacă. Mersul pe role este una dintre activitățile pe care copiii și părinții le pot face împreună și poate avea avantaje inclusiv pentru copiii timizi, care au nevoie să dobândească mai multă încredere și curaj.

Până când cel mic va ajunge să se dea cu rolele ca un profesionist, este important să îl ajuți să învețe să își mențină echilibrul pe ele și să respecte câteva reguli de siguranță, care să îl protejeze în cazul unei căzături. Iată cum îți poți învăța copilul să meargă pe role și să îi facă și plăcere o astfel de activitate:

Articolul continua dupa recomandari

Asigură-te că are un echipament bun de protecție

Siguranța este pe primul loc când vine vorba despre mersul pe role și există mai multe măsuri care pot scădea riscul unui incident. Printre acestea se numără:

  • alegerea unor role care să fie pe măsura piciorului copilului tău. Rolele nu trebuie să fie nici prea strânse și să îl jeneze sau să îi provoace bătături, însă nici prea largi, întrucât riscă să îi afecteze echilibrul și stabilitatea. Uneori, părinții se gândesc că o pereche de role cu un număr mai mare sunt mai potrivite, întrucât îi vor veni celui mic și peste un an sau doi, când piciorul său va mai crește. Totuși, niște role bune nu sunt atât de costisitoare încât să merite să riști siguranța celui mic, iar dacă îi alegi unele care să îi vină ca turnate, el va învăța mult mai rapid să meargă pe ele.

  • alegerea unui echipament de protecție care să includă o cască, genunchiere, cotiere și protecții pentru încheieturi.

  • pregătirea psihologică pentru încercarea unei activități noi pentru copilul tău.

Cum începe antrenamentul pe role

În primul rând, trebuie să știi că învățarea mersului pe role necesită timp și răbdare. Unii copii prind mai repede și învață din prima încercare cum să își țină echilibrul, să își ia avânt și să frâneze, în timp ce alții au nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda.

Prima lecție în mersul pe role este legată de menținerea posturii corecte. Picioarele trebuie să stea ușor depărtate, cu vârfurile orientate spre exterior, călcâiele mai apropiate și genunchii ușor îndoiți. Tot corpul trebuie să fie ușor aplecat în față, nu doar umerii. Pune-l pe cel mic să exerseze această postură lângă un suport (poate fi un perete sau o piesă de mobilier), până începe să își mențină echilibrul cu ușurință.

Înainte de a ieși cu rolele pe asfalt, poate fi de mare ajutor dacă cel mic le testează pe o suprafață care nu îi permite să ia viteză, de exemplu un covor. Așază-te în fața lui, ținându-l de mâini, astfel încât el să prindă încredere și să se concentreze mai degrabă asupra modului în care își mișcă picioarele. Pe măsură ce învață, îl poți ține doar de o mână, apoi îl poți lăsa să dea o tură pe cont propriu.

Cum se frânează corect

Următoarea lecție este legată de frânarea pe role. Copilul tău poate prinde viteză destul de repede pe role, moment în care este posibil să intre în panică sau să piardă controlul asupra direcției sau posturii. De aceea, este extrem de important ca el să știe cum să frâneze atunci când nu se simte stăpân pe situație și să ajusteze viteza suficient încât să fie confortabil.

Unele role au frâne atât pe piciorul stâng, cât și pe cel drept, în timp ce alte modele au una singură. Frâna trebuie să se afle montată pe rola de pe piciorul dominant, adică acela cu care copilul își ia avânt. Ține cont că un copil care scrie cu mâna dreaptă poate avea piciorul stâng dominant.

Învață-l cum să cadă corect

Atunci când te dai cu rolele, este esențial să știi cum să cazi. Copilul ar trebui să încerce întotdeauna să cadă doar în față, întâi cu genunchii, apoi cu coatele și abia la final cu încheieturile de la mână. Cele mai periculoase sunt căzăturile pe spate, pe brațe. De aceea, dacă cel mic simte că se dezechilibrează și va cădea pe spate, trebuie să îndoaie genunchii și să se aplece în față. Căzăturile pot fi și ele exersate, pe iarbă, sub supravegherea unui părinte, astfel încât cel mic să se simtă stăpân chiar și în situațiile pe care nu le poate controla în totalitate.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:2xSamara.com