Sportul românesc mai trăiește doar din amintiri. Lotul feminin de gimnastică va lipsi pentru a doua ediție consecutiv de la Jocurile Olimpice. Înotul a dispărut odată cu bazele de altădată, iar tenisul nu primește un leu de la stat de trei ani. Campionii care au dus numele României pe cele mai înalte culmi, Nadia Comăneci, Simona Halep sau Gabriela Szabo au cerut mai mulți bani pentru sport.

Un zece perfect, într-o epocă de aur olimpic. Era perioada în care sportul românesc era o forţă mondială. 20 de medalii de aur, 16 de argint şi 17 de bronz - e palmaresul incredibil de la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Los Angeles, 1984. La ultima olimpiadă, am auzit numai o dată imnul României.

Articolul continua dupa recomandari

Nadia Comăneci, campioană olimpică la gimnastică - Succesul sportului românesc a fost și este bucuria românului și cred că e extrem de important ca generația de azi să știe că are sprijinul nostru și să nu fie nevoită să meargă in afară că nu are posibilitati de finanțare sau unde sa se antreneze/

Alături de Nadia Comăneci, şi alţi mari campioni au cerut, în Parlament, ajutor pentru sportul românesc aflat aproape de colaps.

Simona Halep, numărul 2 WTA - Tot ce-mi doresc e să se construiască săli și să se construiască un sistem pentru noile generații. Este mare nevoie.

Gabriela Szabo, campioană mondială la atletism - Mi se pare ca vorbim în van, nimeni nu ne ascultă. Sportul românesc are nevoie de finanțare și de bani. Singurul lucru necesar e ca cei care ne vor conduce să înțeleagă care sunt nevoile urgente.

Mai puțini bani pentru sport, în an olimpic

Deşi este an olimpic, federaţiile sportive au primit mai puţini bani faţă de 2019. Iar bugetul Comitetului Olimpic Sportiv Român este aproape neschimbat. Pentru că de 20 de ani, statul redirecționează în sport doar între 0,025% şi 0,044% din PIB. Cu 20% mai puțin decât ar fi nevoie.

Anul acesta, cele mai mari sume au ajuns la canotaj, handbal și atletism, între 7 și 10 milioane de lei. Pentru al treilea an consecutiv, Federația de Tenis nu a primit finanțare din cauza unor probleme juridice.

Camelia Potec, campioană mondială la înot - Fără infrastructură, este greu să convingem copiii să vină la sport și la mișcare. Părinții sunt dispuși să-și aducă copiii la sport, dar nu au unde să-i aducă.

În București, de exemplu, există doar două bazine de înot. Ca să se poată antrena două ore zilnic, un copil trebuie să plătească 1.400 de lei pe lună. Bani au fost tăiaţi şi în cazul jucătorilor de rugby.

Florin Mănescu, antrenorul echipei naționale de rugby U18 - E greu să faci performanță pentru că tările cu care concurăm fac pași mult mai mari decât facem noi.

Trei sferturi din infrastructura națională sportivă se află încă la nivelul anilor' 80.