Fosta campioană mondială şi olimpică Andreea Răducan a fost aleasă, vineri, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, fiind votată în majoritate de membrii afiliaţi prezenţi la Adunarea Generală de alegeri organizată la sediul Ministerul Tineretului şi Sportului.

Răducan a fost singura candidată la funcţia de preşedinte şi a obţinut 42 de voturi, 43 de membri afiliaţi fiind prezenţi, însă un vot a fost anulat.

Articolul continua dupa recomandari

Mandatul Andreei Răducan este pentru perioada 2017/2021.

Ea a devenit al şaselea conducător de for naţional care a obţinut aurul olimpic, fiind precedată de Nicu Vlad (haltere), Elisabeta Lipă (canotaj), Sorin Babii (tir), Camelia Potec (nataţie) şi Laura Badea (scrimă), scrie news.ro

 În vârstă de 33 de ani, Andreea Răducan a declarat în faţa membrilor afiliaţi că actuala echipă de la federaţie 's-a erodat în timp' şi a cerut unitate pentru a aduce gimnastica unde îi este locul, informează Agerpres.

"Un singur om nu poate schimba un sistem, de aceea vă rog să fiţi alături de mine cu tot profesionalismul de care aţi dat dovadă până acum. Gimnastica rămâne cel mai medaliat sport din România şi deşi acum părem cumva rătăciţi, consider că nu am uitat cum se face gimnastica. Trebuie să fim o echipă unită. Pentru că, din păcate, această echipă s-a erodat din interior în ultimul timp. Nu mai este loc de orgolii, nu voi mai permite acuzaţii în spaţiul public şi nici exagerări, care de cele mai multe ori au fost nefondate. Şi dacă va fi nevoie, vom apela şi la justiţie, dar eu sper să nu fie cazul. De asemenea, nu voi tolera un comportament neadecvat din partea antrenorilor", a spus ea.

"Am configurat o echipă nouă care să combine entuziasmul tinerilor cu experienţa. Îmi doresc ca toţi să fim responsabili pentru că este foarte mult de muncă. Şi toţi ştim că fără muncă şi disciplină nu se poate obţine performanţă. Veţi avea în mine un partener de dialog, vreau să ascult problemele dumneavoastră, dar îmi doresc să veniţi şi cu soluţii. Vreau să redevenim o echipă unită şi să mergem cu capul sus la concursuri", a adăugat Răducan.

Fosta gimnastă Andreea Răducan îi urmează în funcţie lui Adrian Stoica, acesta fiind preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică în ultimii 11 ani.

Andreea Răducan s-a născut la Bârlad, în 30 septembrie 1983. A activat ca gimnastă la Clubul Sportiv Cetate Deva şi Farul Constanţa, intrând în circuitul loturilor naţionale de la 12 ani. La nivel de senioare a fost antrenată de Mariana Bitang, Octavian Bellu şi Lucian Sandu.

Este multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică: două medalii la JO de la Sydney (2000) – aur cu echipa şi argint la sărituri, opt medalii mondiale obţinute la CM din 1999 şi 2001, din care cinci de aur, una de argint şi două de bronz, şi două medalii europene, argint şi bronz, la CE 2000.

La ediţia JO din 2000 a fost descalificată de la proba de individual-compus, pe care o câştigase, în urma acuzaţiilor de folosire a pseudoefedrinei, în celebrul scandal Nurofen, medicament pe care i l-a administrat medicul lotului, Ioachim Oană. Cazul a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care a menţinut însă decizia de suspendare a CIO.

Andreea Răducan s-a retras din gimnastică în 2002, iar cariera sa s-a îndreptat spre comentariu sportiv pentru o perioadă. A obţinut şi o diplomă în Jurnalism la Universitatea Bucureşti, iar de câţiva ani se ocupă de Fundaţia Olimpică Română.

Este căsătorită cu Daniel Tandreu din 2016, iar în acest an va deveni mamă.