În fiecare an, doi februarie este ziua în care aflăm dacă primăvara va sosi în curând, sau, dimpotrivă, iarna îşi va prelungi şederea. Cel puţin dacă ne luăm după superstiţii. Pentru că nu vorbim acum despre o previziune a meteorologilor, ci de un obicei devenit tradiţie la Grădina Zoologică din Târgu Mureş, Ziua Ursului.

Mai precis ziua în care unul dintre exemplarele găzduite aici, botezat sugestiv. Ursula, este aşteptată să iasă din bârlog. Se spune că dacă este soare afară şi ursul se sperie de umbra sa, va intra înapoi în adăpost iar asta înseamnă o iarnă lungă. 

Articolul continua dupa recomandari

Cu mic cu mare, oamenii au venit la parcul zoologic dornici să afle dacă îşi pot pune cojoacele la naftalină, de la animalul considerat cel mai bun vestitor.

Abia în jurul prânzului Ursula, animalul meteorolog, a ieşit din bârlog împreună cu puiul său. O aşteptau pachete pline cu hrană.

Nu e clar dacă a fost ademenită de bunătăţi sau într-adevăr va veni căldura, cert este că animalele nu au părut să se sperie de umbrele lor şi au rămas afară la joacă. Tradiţia e una care vine din vremuri demult apuse în această regiune.

Horaţiu Gorea, directorul Zoo Tîrgu Mureş: Daca in ziua de stretenie, cum ii mai zice la ziua ursului, este cald cum e si azi atunci in cursul anului va fi o vara calduroasa si imbelsugata. iar daca in aceasta zi va fi frig si ger, vara va fi friguroasa si neroditoare

În total la grădina zoologică din Târgu Mureş îşi duc traiul opt urşi.