Cu aromă de ciocolată sau lămâie şi ornate cu o cremă fină de zmeură sau bezea. Orice am alege, o brioşă are darul de a ne face, pur şi simplu, ziua mai frumoasă. Dacă românii au descoperit abia de câţiva ani acest desert, în alte ţări există o adevărată industrie. Sărbătorim, astăzi, Ziua internaţională a brioşelor, într-un laborator unde am aflat secretele cofetarilor care au ridicat o simplă prăjitură la rang de artă. 

Andreea este violonistă şi a învăţat să facă brioşe în America, unde a locuit timp de doi ani. Acolo a descoperit secretul unui blat pufos şi moale în acelaşi timp. 

Articolul continua dupa recomandari

Cu lecţiile învăţate, s-a întors în ţară, unde a deschis o cofetărie în centrul Timişoarei. Pe lângă clasica reţetă cu făină, ouă, puţin praf de copt şi zahăr, aluatul este înmiresmat cu ciocolată, unt de arahide, cocos sau morcovi. 

Decorate apoi după imaginaţie, brioşele sunt ideale pentru un moment de răsfăţ, alături de o cafea bună. 

Andreea Luca, administratorul magazinului: Mango vanilla este un blat cu vanilie umplut cu piure de mango şi sus cremă de mascarpone. Apple cinammon, adică cu măr şi scorţişoară şi umplut cu caramel. Pavlova, pentru diversitate, cu bezea şi frişcă deasupra şi zmeură

Preţul unei astfel de plăceri nevinovate ajunge la 10 lei. Atenţie însă! O singură brioşă are între 100 şi 300 de calorii. 

Andreea Luca, administratorul magazinului: Au şi calorii, de aceea am pus în shop aceste scaune cu pedale ca să poţi să pedalezi în timp ce mănânci, să dai jos câteva calorii

Brioşele au o istorie îndelungată, fiind cunoscute în toată lumea sub numele de "muffins" sau "cupcakes". 

Acest minunat desert a apărut în SUA, în secolul 18, când Amelia Simmons a publicat într-o revistă o reţetă de prăjitură pe care să o coci într-o cană. 

A devenit mai popular în 2011, datorită unor seriale. Astăzi, americanii sărbătoresc Ziua brioşelor de ciocolată, iar această cofetărie se aşteaptă să vândă câteva mii. 

Sunt atât de apreciate în Statele Unite, încât o companie a lansat în Los Angeles primul automat de brioşe, alimentat în fiecare zi cu prăjituri proaspete. Iar sărbătoarea dulce s-a rostologit, de-a lungul timpului, în întreaga lume.