Zgomotul dăunează grav sănătății. În Europa, una din cinci persoane este expusă în mod constant la un nivel ridicat de zgomot pe timp de noapte, conform studiilor Organizației Mondiale a Sănătății. Cu siguranță te-ai confruntat cu zgomotul mașinilor, al utilajelor de construcție, al vecinilor sau animalelor din cartier. Zgomotul este un important factor declanșator pentru insomnie sau tulburări cardiovasculare atunci când împiedică odihna necesară organismului.

Sursele de zgomot sunt întâlnite peste tot pe parcursul zilei: la birou, în trafic sau acasă, iar tu ești permanent nevoit să gestionezi impactul pe care zgomotul îl are asupra ta. Efectele zgomotului se pot reflecta în nervozitate ridicată cu modificări ale comportamentului normal.

Articolul continua dupa recomandari

În contextul în care îți petreci aproximativ 90% din timp în interiorul clădirilor, provocarea este de a identifica soluții care să-ți protejeze sănătatea fizică și emoțională de efectele neașteptate ale zgomotului. Una dintre rezolvările care te protejează de nivelurile ridicate acustice este o izolare fonică solidă a casei tale. Izolarea acustică eficientă se realizează atunci când ai în vedere toate zonele casei vulnerabile la zgomot.

Specialiștii Knauf Insulation te ajută să identifici zonele care necesită izolare pentru a asigura căminului tău un confort sporit:

Acoperișul înclinat și de tip terasă

Izolarea fonică a acoperișului se referă la izolarea împotriva sunetului aeropurtat și are ca scop prevenirea transmisiei excesive a zgomotelor din exterior către interior. Cu o izolare corectă, vei avea protecție la zgomote precum: transportul rutier, transportul pe căi ferate, avioane, lucrări de construcție, utilaje sau orice alt zgomot de intensitate mare. Dacă ai un acoperiș înclinat, pentru această zonă a casei se pot utiliza materiale de izolare precum vata minerală de sticlă Knauf Insulation. În această categorie intră produsele Unifit 035 și NatuRoll. În ceea ce privește acoperișul de tip terasă, un izolator revoluționar, cu mai multe tipuri de utilizare, este soluția de acoperiș verde Urbanscape, dezvoltată de Knauf Insulation.

Pereți exteriori

Zona pereților exteriori este cea mai expusă la zgomotele externe. O izolare eficientă nu va permite pătrunderea sunetelor deranjante în casă. În funcție de tipul de fațadă existent, de contact sau ventilată, izolarea poate fi obținută cu produse precum: FKD-N Thermal sau FKD-S Thermal pentru fațada de contact și MPN PLUS 037 pentru fațada ventilată.

Plafon și pereți de compartimentare

Dacă stai la bloc, plafonul care nu este izolat corespunzător va permite propagarea zgomotelor făcute de pașii vecinilor sau de echipamentele electrocasnice. O problemă similară apare și în cazul pereților de compartimentare când se pot auzi de la vecini zgomotele televizorului sau poți asista fără voie la discuțiile lor. Akustic Board este o soluție ușor de instalat și care îți asigură un nivel optim de izolare acustică în apartamentul tău.

O altă soluție de izolare în interior care permite în același timp și un design deosebit sunt plăcile din fibră de lemn Heraklith.

Protecția împotriva poluării fonice reprezintă o investiție în sănătate. Managementul zgomotului este o modalitate de a-ți prelungi durata de viață prin creșterea calității acesteia.