Zeci de lebede şi raţe sălbatice au rămas în ţară noastră, după ce nu au mai avut cum să ia drumul ţărilor calde. Doar că reprezentanţii fundaţiilor pentru protecţia animalelor nu le lasă la greu.

Asigurat cu o sfoară, reprezentantul unei fundaţii pentru protecţia animalelor coboară pe malul Argeşului. Are de parcurs aproape 10 metri acoperiţi de gheată.

Articolul continua dupa recomandari

Zeci de lebede şi raţe sălbatice primesc astfel hrană şi sunt salvate de frig. În toamnă, păsările nu au mai plecat şi acum au nevoie de ajutor.

Mara Bădiţă, reprezentantul unei asociaţii: Fiind apa îngheţată , nu se mai pot hrăni, pot fi prinse în gheaţă, în cazul în care întâlnit un astfel de caz încercăm să le eliberăm, dacă nu ne putem descurca singuri solicităm ajutorul celor care ne pot ajuta. 

Şi pe un lac situat în apropierea Dunării este aceeaşi situaţie. Sunt aproape 100 de lebede care nu au mai luat drumul spre ţările calde din cauza puilor prea mici. Le-ar fi fost aproape imposibil să străbată atâţia kilometri.

Madalin Serban - director Complex Muzeal: Problema nu ar fi la supravieţuire pentru lebedele adulte, ci pentru puii care nu au stratul de grăsime suficient de gros , care nu au stratul de penes plus suficient de protector şi care nu reuşesc să se hrănească în această perioadă când apa este îngheţata.

Cu excepţia unui petec de apă, care nu este îngheţat. Specialiştii au remarcat faptul că în fiecare noapte lebedele adulte se plimbau cu rândul pe lac pentru a împiedica îngheţul.

O dată la două trei zile, voluntarii hrănesc lebedele cu porumb, salată, spanac şi alte verdeţuri primite din sponsorizări. Până la primăvara, păsările vor avea hrana asigurată.