Anul acesta vom duce dorul fructelor româneşti, gustoase şi parfumate. Şocurile termice repetate au făcut prăpăd în livezile de cireş, cais sau piersic. Şi merii şi prunii au fost afectaţi de vremea schimbătoare. Asta înseamnă că vom găsi în piaţă mai mult fructe de la străini, tari şi fade, iar puţinele poame autohtone s-ar putea scumpi.

Doctor inginer Gheorghe Lămureanu, cercetător ştiinţific, Staţiunea de Dezvoltare Pomicultură Valu Traian: La minus un grad, pomul degeră şi este compromis. Este deja negru în interior

Articolul continua dupa recomandari

Temperaturile de minus 5 grade, de la sfârşitul lui martie, au îngheţat speranţele oamenilor că vor mai recolta ceva.

20 de hectare de livadă din Constanţa, complet distruse

La staţiunea de Cercetare Pomicolă din judeţul Constanţa, de pe 20 de hectare de livadă de cais, specialiştii nu vor aduna niciun fruct.

Doctor inginer Gheorghe Lămureanu, cercetător ştiinţific, Staţiunea de Dezvoltare Pomicultură Valu Traian: Floarea rezistă până la undeva la minus 2,5 grade. Nu mai poate fi salvat nimic, din păcate, florile sunt pe jos 

Iar pe cele 100 de hectare de livadă de piersici, recolta va fi cu 70% mai mică. Fructele, care au început deja să se formeze, rezistă până la minus 1 grad.

Încă un episod de ger şi nu va mai rămâne nimic. Şi cireşii şi migdalii sunt compromişi în proporţie mare.

Pomicultorii, pierderi de milioane de lei

Singurul procedeu care ar mai putea salva ceva este fumigaţia. O metodă de pe vremea bunicilor. Practic, proprietarii de livezi fac focul şi, spun ei, fumul ar mai putea salva floarea pomului.

Odată cu fructele, pomicultorii au pierdut şi un milion de lei, cât au investit în livezi. 

Doctor inginer Gheorghe Lămureanu, cercetător ştiinţific, Staţiunea de Dezvoltare Pomicultură Valu Traian: Trebuia să avem asigurări, dar firmele care ne asigură producţia nu vor să ne facă asigurări decât începând cu luna mai, când este prea târziu pentru noi

Şi proprietarul unei livezi din localitatea Poiana a pierdut 350.000 de lei. 

Cornel Panait, proprietar livadă: Acum patru ani am avut un contract de asigurare şi în momentul în care ne-a asigurat la apariţia butonului floral, chiar a trebuit să ne plătească pentru că fenomenul a existat. Au fost foarte nefericiţi

Pomicultorii primesc subvenţii de câte 160 de euro

În toată Dobrogea, sunt 60 de livezi afectate, dar situaţia este aceeaşi în toată ţara. Singurul ajutor de la stat este subvenţia de 160 de euro.

Oamenii cer sprijin de la Guvern să treacă peste acest dezastru care ne afectează şi pe noi. În pieţe, vom găsi fructe mai puţine şi mai scumpe.

Doar prunele şi merele româneşti mai au şanse să fie salvate.