Temperaturile nefiresc de ridicate pentru luna noiembrie au dat natura peste cap. În livezi, pomii au început să înmugurească, un proces care se întâmplă, în mod normal, la finalul lunii martie. Agricultorii spun că peste 70 la sută din producţia de anul viitor este în pericol. Mugurii care au ieşit acum vor fi distruşi peste iarnă. Meteorologii tocmai au anunţat că valul de căldură va persista încă două săptămâni.

Cu maxime care ajung şi la 25 de grade la mijlocul lunii noiembrie, pomii din livezile dobrogene se comportă ca în plină primăvară. Au înmugurit cu cinci luni mai devreme. 

Articolul continua dupa recomandari

Încă de când intrăm în livadă ne dăm seama că aici este vorba despre o problemă. Deşi suntem în luna noiembrie, încă vedem că în pomii fructiferi sunt frunze. Asta înseamnă pagube, iar horticultorii se tem de ce este mai rău.

George Lămureanu, inginer horticultor: Dezmuguresc mugurii de rod, se umflă şi la iarnă, când vom avea minus 10 grade, maximum minus 15 grade vom avea pierderi de 70-80 la sută din producţia pentru anul 2020

În mod normal, bruma de noiembrie ar fi trebuit să lase pomii fără frunze. Doar că am avut parte de vreme călduroasă. Iar acum, frunzele hrănesc pomii prin fotosinteză. Pentru caişi, piersici şi migdali este un semnal că a venit primăvara. 

George Lămureanu, inginer horticultor: Mugurii se umflă practic cu apă şi la o temperatură scăzută ei se necrozează. Pur şi simplu mor

Vremea de toamnă a venit doar în vestul Europei. În România, un val de aer cald va continua să aducă temperaturi maxime de până la 24 de grade tot restul săptămânii. 

Oana Catrina, meteorolog ANM: În această perioadă a anului ar trebui să se înregistreze la scara întregii ţări temperaturi maxime cuprinse între 7 şi 12 grade, cu 10-11 grade în Capitală

Pe lângă vremea caldă, anormală pentru această perioadă, agricultorii trebuie să facă faţă şi secetei.

Ionuţ Spiţă, producător agricol: Plantele, în momentul de faţă, trăiesc din rouă, fiindcă ploaie nu a fost

Ionuţ Spiţă, producător agricol: Din luna iulie până la această dată, până pe 11 noiembrie, avem doar în jur de 22 de litri de apă. În mod normal presupun că trebuia să avem undeva la 150-200 de litri

Rapiţa, în special, este afectată, iar plantele care nu au fost irigate sunt mult mai slab dezvoltate decât ar trebui. 

În schimb, pe câmp, grăunţele de grâu rămase după recoltare au încolţit din nou. Valul de căldură din noiembrie vine după o lună octombrie considerată de meteorologi drept cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor.