Scaune recondiţionate, volane îmbrăcate în piele şi mese trimise spre restaurante şi terase din întreaga ţară. Pare a fi o afacere profitabilă cu investiţii serioase. Atunci însă când mâna de lucru este asigurată de deţinuţi din penitenciare, lucrurile stau altfel.

Zeci de deţinuţi au părăsit penitenciarului Timişoara pentru a lucra, câteva ore, într-o firmă de la marginea orasului. Unii dintre ei recondiţionează volane de la autoturisme aduse din întreaga ţară.

Articolul continua dupa recomandari

Florin Rabete este cel care coordona două echipe de deţinuţi. El trebuie să ispăşească o pedeapsă de trei ani. Şi-a dat seama că dacă va lucra în timpul detenţiei, nu doar că va câştiga bani, dar va putea ieşi mai repede din spatele gratiilor. Şi la fel gândesc şi ceilalţi. 

Zecile de scaune din stanga si dreapta mea urmeaza sa fie reabilitate de detinutii penitenciarului din Timisoara. Toate vor ajunge pe terasele din tara. Muncesc 10 ore pe zi si primesc in medie 13 lei pe ora.

Anul trecut, penitenciarul din Timişoara a reuşit să încaseze aproape 3 milioane de euro. Mai bine de jumătate din această sumă a ajuns la la bugetul de stat. Restul, în buzunarele deţinuţilor şi în contabilitatea închisorii. În plus, în contul a trei zile lucrate, din pedeapsa deţinuţilor se scad patru zile. 

În plus, cei încarceraţi rezolvă parţial criza forţei de muncă. 

Doar cei care execută pedepasa în regim semideschis sau închis sunt păziţi atunci când lucrează în afara penitenciarului.