Normal ca vegetarianismul si derivatele sale au prins si la noi, din cele mai varii motive. Ba ca ajuta la silueta, ba ca e mai sanatos, ba ca te simti plin de energie daca nu-ti mai obosesti corpul cu proteine de origine animala. Cert este un lucru: daca vreti sa scoateti carnea din alimentatie, consultati in prealabil un medic.

Stilul de viata vegan, vegetarian sau ovo-lacto-vegetarian este tot mai raspandit. Iar vedetele sunt primele care au dat tonul. Daca unele celebritati s-au saturat pur si simplu de carne, altele au avut alte motive. De exemplu, actrita Natalie Portman a devenit vegana dupa ce a citit o carte in care era descris modul in care animalele sunt omorate si apoi procesate. Demi Moore a dovedit ca exista tinerete fara batranete. Pe langa ajutorul operatiilor estetice, pe actrita o ajuta si dieta vegana pe care o urmeaza. Dar trendul a ajuns si printre artistii autohtoni. Maria Radu a renuntat la carne acum sapte ani.

Articolul continua dupa recomandari

"S-a intamplat in felul urmator: cred ca eram la o prietena si gatea un pui. Cred ca l-a fiert si venea un miros nu prea placut si din momentul acela am avut o repulsie fata de carne", a spus Maria Radu.

Salata de rucola sau ciupercile cu branza sunt doar cateva dintre preparatele din meniul artistei. De departe insa cel mai mult ii plac crevetii. Recunoaste insa ca un stil de viata vegetarian este pe cat de sanatos, pe atat de costisitor.

Specialistii ne avertizeaza insa sa nu urmam diete vegetariene dupa ureche. Lipsa proteinelor de origine animala implica si riscuri.

"Alimentatia 100% vegetala este deficitara de foarte multi nutrienti. Exista vitamine, cum este de exemplu vitamina D sau vitamina A activa, care sunt produse numai de alimentele de origine animala, calciul de asemena, fierul, deci unele elemente minerale care sunt strict necesare si pentru adult, dar in special de copil, nu se absorb foarte bine din alimentele de origine vegetala. Ele exista fie prin suplimente, fie prin alimente fortificate. Trebuie urmat sfatul medicului cand alegem sa urmam o astfel de alimentatie", a declarat medicul nutritionist Corina Zugravu.

Unul dintre preparatele care intrunesc calitatile nutritive sunt spaghetele de dovleac cu alge de mare. O mancare bogata in vitamina C, iar algele de mare contin toata gama de B-uri.

Fie ca renunta la carne pentru a avea o silueta de invidiat sau este vorba pur si simplu din convingeri personale, unii vegetarieni nu se pot abtine ca uneori sa mai si triseze.

Asadar, revenirea la un regim alimentar normal nu ar fi o catastrofa pentru niciun vegetarian. Mai ales ca omul s-a nascut omnivor, ceea ce inseamna ca organismul lui poate digera carnea, fara niciun fel de problema.