Pentru milioane de familii din întreaga lume, izolarea la domiciliu este o mare provocare în aceste zile. Atât pentru părinţi, dar mai ales pentru copii. Ca să-i ţină ocupaţi, trebuie găsite tot felul de soluţii. De la diverse jocuri, până la lecţii de gătit. Psihologii spun că trebuie să le explicăm celor mici de ce nu au voie afară. Cum se descurcă vedetele, vedem în materialul următor.

Fiica Paulei Chirilă: Dimineaţa, mă trezesc, mănânc, mă schimb, tralalala. Apoi, mă joc, teme, apoi sar pe trambulină, apoi îmi vine să gătesc... Te filmez. Îmi fac tik-tok-uri. Ca să nu mai zic că facem tik-tokuri împreună. 

Articolul continua dupa recomandari

În familia Paulei Chirilă, perioada de izolare nu este timp pierdut. Dimpotrivă, de la mic la mare, fiecare învaţă câte ceva. 

Paula Chirilă, actriță: Noi ne-am făcut un plan. În fiecare zi, Carla face nişte teme... Ceea ce n-o bucură foarte tare, dar pe mine mă încântă. Ne mai distrăm şi noi, mai dansăm, mai... a făcut ea o listă cu... Adu, adu lista. În fiecare zi să avem câte un dress code. 

Sunt doar câteva activităţi care îi pot ţine pe cei mici ocupaţi în timpul izolării. La fel procedează şi Ela Crăciun. Pe lângă joacă, îşi învaţă cei trei copiii cum trecuie făcută corect igiena. Totul, prin metode inedite. 

Ela Crăciun, jurnalist: Am vrut să-i arăt ce se întâmplă dacă nu se spală corespunzător pe mâini. Pentru că ştim, copiii se spală aşa o secundă, două şi gata mami, eu m-am spălat, dar nu este chiar aşa. Am pus piper, iar particulele acelea când a pus mânuţele în apă au rămas pe degeţelul ei şi i-am zis: Uite, imaginează-ţi că aia sunt microbii, hai să vedem ce se întâmplă atunci când ne spălăm pe mâini, îi îndepărtăm, iar când a pus degetul înapoi în apa cu săpun, piperul s-a împrăştiat.

În familia Andreei Bănică, izolarea vine cu lecţii de... gătit. 

Andreea Bănică, cântăreață: Gătim tot felul de reţete. De exemplu, am făcut wafe. Avem un aparat... Fericirea cea mare este când ei îşi bagă, mai ales Noa, când îşi bagă mâna în toată compoziţia aia cu făină şi începe să ne mânjească pe toţi. Ne ia la rând în casă. Facem mizerie peste tot.

Indiferent de activităţi, pentru ca în familiii să nu apară tensiuni, psihologii spun că trebuie neapărat respectate câteva reguli.

Dorina Stamate, psiholog: Păstrarea unei rutine, stabilirea unor spaţii dedicate în casă şi a unor limite de timp şi de spaţiu, comunicarea îmbunătăţită. Copiilor evident că le vom spune de ce stăm în casă, de ce nu mai mergem la grădiniţă sau la şcoală.

Sunt metode prin care şi o mamă de gemeni din Galaţi reuşeşte să treacă peste perioada izolării cu brio. 

Mamă de gemeni, Galați: Copiii ştiu deja că afară este un virus puternic, care ne afectează foarte tare dacă ieşim pe stradă. Doar noi, părinţii, ieşim din casă strict să mergem la serviciu sau să mergem la cumpărături... Da, mami, felicitări. 

Iar o mamă - blogger a inventat noi jocuri care să-i ţină pe cei mici ocupaţi. 

Cristina Ologeanu, blogger: Nişte joculeţe pe care noi le-am inventat şi ne jucăm noi. Spune cuvântul pe silabe. Sunt şi educative aceste joculeţe. Sau eu încep cuvântul, tu îl termini. Eu spun prima silabă şi ea termină cuvântul. Sau înlocuieşte litera. Avem care, tare, mare. 

Potrivit statisticilor, în România sunt peste patru milioane de copii. Aproape jumătate dintre ei au până în zece ani.