Viitoarea lege a pensiilor prevede că doar perioadele pentru care s-a plătit CAS vor fi considerate vechime în muncă. Ministerul Muncii îi asigură pe românii cărora nu li s-au virat contribuțiile până acum că nu vor avea de suferit la pensie, dar că, din 2021, lucrurile nu vor mai sta la fel.

Astfel, potrivit proiectului noii legi a pensiilor, din 2021 vor fi considerate stagiu de cotizare doar perioadele pentru care asiguraţilor li s-au plătit contribuţiile pentru pensii (CAS) în sistemul public. În prezent, perioadele asigurate sunt cele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă unii angajatori nu virează contribuțiile la stat din rea-voință.

Articolul continua dupa recomandari

Mai exact, pentru ca o perioadă de muncă să fie luată în calcul ca stagiu de cotizare, va fi nevoie de plata efectivă a CAS pentru salariatul respectiv - plată care va rămâne, ca acum, în sarcina angajatorului.

Salariații pentru care nu s-a virat contribuția la pensii de către angajator nu vor putea fructifica respectivele perioade de neplată la stabilirea pensiei.

Vezi 3 imagini în Galerie

"stagiu de cotizare – perioada de timp pentru care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii" 

"stagiu minim de cotizare - perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă sau de pensie de invaliditate, și care nu cuprinde perioadele asimilate"

"stagiu complet de cotizare - perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare, pentru a putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau a pensiei anticipată"

În prezent se consideră vechime perioadele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă aceasta n-a fost plătită, din rea-voință, de către angajator.

Din 2021, perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit CAS nu vor mai reprezenta vechime în muncă.

Aflat acum în proces de finalizare, proiectul noii legi a pensiilor va fi aprobat de Guvern în săptămânile care vin. Mai departe, acesta va trebui adoptat de Parlament ca să poată intra în vigoare la 1 septembrie 2021.

Vezi 3 imagini în Galerie

Contribuţia la pensie virată de angajator, verificată prin aplicaţie 

Săptămâna trecută, ministrul Muncii a declarat că le va pune la dispoziție românilor o aplicație prin care să poată verifica oricând dacă angajatorul le virează sau nu contribuția la pensii.

Cei cărora angajatorul nu le-a virat contribuțiile la pensie până acum nu trebuie să-și facă probleme, a ținut să precizeze ministrul, dar din 2021 lucrurile se vor schimba.

Vezi 3 imagini în Galerie

"Am ajuns în situația în care anul trecut, înainte de transferul contribuțiilor, am avut 2 milioane de persoane care nu aveau plătite contribuțiile către bugetul de asigurări sociale. De fiecare dată există deficit pe fondul de pensii și statul trebuia să completeze aceste sume (...) Fac o precizare, pentru ca oamenii să nu se sperie. Ce se întâmplă cu cei care au lucrat în firme de stat și private care nu au avut contribuțiile plătite de-a lungul anilor.

Am spus că până în 2021, legea pensiilor acţionează ca până acum, în sensul că chiar dacă nu s-au plătit aceste contribuții și doar s-au datorat, nu e afectat salariatul, i se va lua în calcul vechimea la pensie. După 2021, toată lumea va trebui să aibă contribuțiile datorate și plătite, ca să i se recunoască vechimea la pensie. Dacă nu, nu va mai beneficia la pensie de calculul anilor pentru care nu s-au plătit contribuțiile respective", a precizat ministrul Muncii.

Olguţa Vasilescu a mai spus că ministerul se va asigura ca angajatul să poată intra pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate şi să poată vedea numărul de puncte acumulate și dacă banii de contribuții sunt plătiți de angajator.