Nu cumpăraţi oale de lut de la chinezi! Este avertismentul specialiştilor care spun că vasele contrafăcute sunt extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Iar piaţa românească este invadată de astfel de produse. Cum deosebim strachinile pictate manual de farfuriile din fabrică, aflăm în materialul următor.

Vasele de lut asemenea celor din bufetul bunicii sunt din nou la modă în ultima vreme. Le găsim în pieţe, în magazine şi la târguri. În restaurantele cu specific românesc sarmalele şi tocăniţa au altă savoare din strachina pictată manual

Articolul continua dupa recomandari

Meşterii olari confirmă: în ultimii ani, piaţa a fost invadată de oale şi vase contrafăcute, fabricate în China şi produse în masă. Se vând la preţuri de două- trei ori mai mici decât cele tradiţionale. 

În mod tradiţional, sunt folosite trei ingrediente naturale pentru confecţionarea vaselor din ceramică: lut, nisip şi şamotă. Însă copiile ieftine conţin şi alte materiale care ne pot pune sănătatea în pericol. 

Karla Roşca, specialist în ceramică: Pericolul intervine atunci când ceramica este cu plumb şi nu e arsă bine şi dacă se mănâncă zilnic din el 

Cum putem face diferenţa între un vas autentic şi unul contrafăcut?

O oală este pe exterior cu smalţ de plumb, se vede, şi pe interior este cu smalţul ecologic. Iar cealaltă oală este lucrată doar cu smalţ ecologic şi exterior şi interior. 

Specialiştii cred că e nevoie de o lege care să interzică vânzarea vaselor contrafăcute şi periculoase. În străinătate, cei care comercializează asemenea produse sunt scoşi de pe piaţă.