Premieră în justiţia din România, unde magistraţii au decis să interzică vânarea ciorcârliilor şi a altor trei specii de păsări migratoare, printre care raţa cu capul negru şi sturzul. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Braşov, în urma unei acţiuni a unei asociaţii pentru combaterea abuzurilor. Datorită membrilor ei, minimum 50 de mii de ciocârlii au fost salvate de la o moarte sigură.

România nu are tradiția vânătorii de păsări cântătoare şi totuși a permis-o. Pentru că an de an vin la noi în ţară vânători italieni, care plătesc să împuşte ciorcârliile şi alte păsări care migrează, exemplare ocrotite în ţările de unde provin.

Articolul continua dupa recomandari

Codruţ Feher, reprezentant al asociaţiei "Alianţa pentru combaterea abuzurilor": La noi pare să fie un fel de bordel cinegetic al vânătorilor italieni. Pur şi simplu sunt firme italiene care organizează aceste vânători, aduc vânătorii se ocupă de transportul păsărilor vânate şi mai mult decât atât se pate că vânarea ciorcârliei care e permisă e de fapt o umbrelă pentru braconarea unor păsări ce sunt la fel de mici ca ciorcârlia a căror vânare este strict interzisă.

Activiştii spun că pentru o singură pasăre vânată, vânătorul plăteşte un preţ modic. În schimb, ea devine o adevărată delicatesă pe piaţa restaurantelor din Italia.

Codruţ Feher, reprezentant al asociaţiei "Alianţa pentru combaterea abuzurilor": Nu e un cost prea mare. 5 euro, 10 euro pe bucata, in schimb valorificare ciorcarliilor pe piata din Italia, la restaurante unde sunt câteva produse de lux, pateu din limbă de ciorcârlie şi tot felul de tocăniţe şi de alte păsări foarte mici, sunt foarte căutate.

Ministerul Apelor și Pădurilor a permis printr-un ordin vânarea a peste 439.000 de ciocârlii, numai pentru sezonul de vânătoare din acest an. Prin acţiunea câştigată în instanţă cel puţin 50.000 de ciocârlii au fost salvate.

Codruţ Feher, reprezentant al asociaţiei "Alianţa pentru combaterea abuzurilor": Am mers cu argumentul că aceste cotă de recoltă la speciile respective au fost adoptate după ureche. În funcţie de câţi italieni vor să vină se dau nişte cifre şi Ministerul le aprobă fără să le analizeze absolut deloc.

Decizia instanţei nu este definitivă, dar este executorie.

Localnic: Am văzut şi pe internet. E groaznic! Ciorcârlia trebuie să fie liberă!

Localnic: Consider că e un lucru bun. Animalele ar trebui protejate cu orice preţ, indiferent de specia lor.

Costel Lăzăroiu, preşedintele unui fond de vânătoare: Pentru vânătorii români nu este un vânat tradiţional, nici ciocârlia, nici raţa cu cap negru, nici raţa sunătoare, deci pe noi nu ne afectează aşa mult ca vânători.

Reprezentanţii asociaţiei care şi-au propus să salveze ciorcârlia au trimis adrese inclusiv la Ministerul de Interne şi la Vamă, pentru ca păsările, chiar şi cele vânate deja, să nu fie scoase din ţară, fiind sub incidenţa legii braconajului.