De 48 de ore, România se luptă cu fenomene meteo extreme. Ninge fără oprire, iar estul ţării este sub nămeţi. Au fost operaţiuni de salvare ca în cele mai crunte ierni. Zeci de bolnavi în suferinţă au fost preluaţi de şenilate şi duşi, prin nămeţi uriaşi, la spital. În timp ce alţii au fost adăpostiţi la căldură. La Iaşi, o gravidă a născut în autospeciala ISU. Aproape o sută de localităţi au rămas fără curent electric.

Printre munţii de zăpadă, până şi şenilata înainteză cu greu. Echipa de intervenţie luptă cu viscolul ca să ajungă acolo unde este chemată. O gravidă de 23 de ani, dintr-o localitate îngropată în nămeţi, are contracţii puternice. Fiecare minut conteză.

Articolul continua dupa recomandari

Dar iarna de aprilie învinge, iar salvatorii se împotmolesc în zăpadă. Un elicopter SMURD decolează, în timp ce tânăra mama naşte la dispensarul din localitate.

La zeci de kilometri distanţă, la Voineşti şi în plin cod portocaliu de ninsori, un alt copil s-a grăbit să ajungă pe lume. Într-o ambulanţă specială care în mod normal transportă mai multe victime. Doar cu ea au putut să răzbată medicii. Băieţelul s-a născut în braţele unei asistente, în timp ce afară temperatura resimţită era de minus 10 grade. Întreg judeţul este blocat.

Această bunică spune că a văzut moartea cu ochii. Adusă, alături de alţi şapte oameni, cu şenilata la spital, răsuflă uşurată. Ore în şir a tremurat în maşina înzăpezită, în calea vântului care a bătut cu 90 de kilometri pe oră. La fel ca şi aceste două gravide.

La Buzău, mai mulţi pacienţi dependenţi de dializă au aşteptat, timp de 12 ore, salvarea. În beznă, după ce din cauza zăpezii firele de curent electric au cedat.

Tot vremea extremă a ucis un bărbat de 50 de ani din Capitală. Pe drumul ce leaga Bacăul de Vaslui, a derapat pe zăpadă şi a intrat frontal într-un copac de pe marginea drumului. 

Iarna a lovit în forţă tot estul ţării. Moldova este sub nămeţi, iar oamenii spun că e mai rău ca niciodată.

Din cauza viscolului, peste 90 de localităţi din cinci judeţe ale Moldovei nu sunt alimentate cu energie electrică. Ninge deja de peste 48 de ore.