În inima Transilvaniei, la 14 kilometri de Mediaş, există un loc încremenit în timp. Valea Viilor este o destinaţie de vacanţă care îi fascinează deopotrivă pe turiştii români şi străini, prin autenticitate, tradiţii şi arhitectură. Deşi în sat nu există pensiuni, localnicii sunt mereu bucuroşi de oaspeţi, pentru care întind mese bogate.

Aşezată între dealuri terasate, localitatea Valea Viilor a rămas raiul podgoriilor doar cu numele.

Articolul continua dupa recomandari

În sat mai sunt doar trei dintre urmaşii saşilor de odinioară. Dar urmele vechii comunităţi se păstrează şi acum în micul muzeu al bisericii evanghelice din localitate.

Construit în secolul 14 de primii saşi stabiliţi în Valea Viilor, lăcaşul a fost declarat monument Unesco în urmă cu aproape 20 de ani. De atunci pragul i-a fost călcat de turişti din toate colţurile lumii.

AGNETA WEBER, custode muzeu: Multi cer ghid care sa vorbească engleza, germana , ungureste romaneste. Sa le explice.

Tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie de cei aproape două mii de oameni care mai locuiesc azi în Valea Viilor. Multe dintre gospodării sunt muzee vii unde se găsesc adevărate comori.

În localitate nu există pensiune sau hotel. În schimb, turiştii sunt primiţi de localnici cu mese întinse şi mâncare tradiţională.

În anul Centenarului, Valea Viilor s-a înfrăţit cu un sat din Republica Moldova. Acum gospodinele fac schimb de reţete şi se întrec în probe de măiestrie spre satisfacţia tuturor.

Cei care vor să viziteze Valea Viilor trebuie să ştie că cele mai apropiate unităţi de cazare sunt la 15 kilometri distanţă, în Mediaş, sau la Sibiu - la 30 de kilometri.