Dacă v-aţi trezit cu un praf roşiatic pe maşini, avem explicaţia: Săptămâna aceasta un val de praf saharian va acoperi tot continentul. Iar ţara noastră nu face excepţie. Pe scurt, ploile care vor cădea în aceste zile vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" în acest praf roşiatic. Care însă este nu doar neplăcut ci şi periculos.

Praful saharian vine din zona Africii după ce acolo au fost mai multe furtuni de nisip, denumite şi diavolii de nisip. A intrat în Europa prin Sud-vestul continentului astfel, cele mai afectate ţări sunt Marea Britanie, Franţa, Grecia şi Elveţia.

Articolul continua dupa recomandari

Şi în ţara noastră praful din Africa a intrat prin partea de vest începând chiar din luni seară. Rămâne deasupra României întreaga săptămână şi a cuprins Banatul, Crişana şi Transilvania.

Norul de praf saharian constituit din particule foarte fine de nisip se află la o altitudine de 10 mii de metri. Dacă va ploua zilele astea, cum s a intamplat, spun meteorologii, atunci praful se va depune pe toate obiectele din exterior. Foarte vizibil va fi pe maşini care vor căpăta o culoare ruginie.

Atentie mare: ar fi bine să staţi mai mult prin case, sau sa limitati iesirile pana cand norul saharian se va îndepărta de zona României. 

Dorel Ţârţ, purtator de cuvant dsp Bihor: Prin expunere si inhalare repetata se poate depune la nivelul cailor respiratorii in special in plamani. Trebuie sa ne protejam si sa pastram usile si geamurile locuintelor inchise.