Când am avut nevoie, nu am avut vaccin. Iar când, în sfârşit, vom avea serul, va fi prea târziu. După luni întregi de întârziere, vaccinul antigripal ar trebui să ajungă peste câteva zile în cabinetele din ţară. Doar că mulţi români l-au cumpărat deja, din banii lor. Aşa că o bună parte din cele un milion de doze, pe care statul a plătit 11 milioane de lei, ar putea fi distruse, pentru că nu vor mai folosi nimănui.

Campania de vaccinare ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu la mijlocul lunii noiembrie, însă cele 19.000 de doze trimise în teritoriu nu au ajuns nici măcar pentru persoanele cu risc. Angajaţi din spitale şi cei cu boli cronice. 

Articolul continua dupa recomandari

Oana Iancu, farmacist: "Au fost la medicii de familie şi aceştia neavând pe stoc, au fost redirecţionaţi spre farmacii, astfel încât acum am ajuns să epuizăm stocul din farmacie şi să suplimentăm din nou cu vaccin."

Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii de Medicină a Familiei: "În momentul în care apare circulaţia virusului, pot să apară cazuri de gripă imediat şi-atunci i-am sfătuit pe pacienţi să se vaccineze, mai ales pe cei care sunt în grupele de risc."

Preţul variază de la 25 la 60 de lei pentru un vaccin, în funcţie de numărul tulpinilor pe care le acoperă. 

Ministerul Sănătăţii a promis iniţial că la începutul lunii noiembrie vor exista dozele. Astăzi, anunţă un alt termen. Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: "Am transmis deja furnizorului repartiţia acestor doze pentru fiecare Direcţie de Sănătate Publică, astfel încât săptămâna viitoare furnizorul va livra direct Direcţiilor de Sănătate Publică acest vaccin."

Când deja ar putea fi prea târziu. În plus, pentru a-şi recupera paguba, Ministerul ar putea să-i pună pe medici să plătească toate dozele cerute şi neadministrate.

Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii de Medicină a Familiei: "Este posibil să nu mai putem administra toate dozele, dacă le primim atât de târziu, şi-atunci e posibil să ne rămână doze. Trebuie să clarificăm acest aspect, nu e normal să ni se impute nouă un vaccin care nu a fost făcut din motive care nu ţin de noi."

Anul trecut au fost înregistrate 27 de decese cauzate de gripă, iar specialiştii avertizează că ne aşteaptă un sezon mult mai greu decât în 2016.