Tichetele de vacanţă resuscitează turismul românesc. Neptun, Mamaia, Venus şi Jupiter sunt cele mai căutate staţiuni de pe litoral. Cei mai mulţi beneficiari caută vacanţe care să se încadreze în suma prevăzută de tichet, adică hoteluri de două şi trei stele, cu mic dejun inclus.

Nicoleta Balică are 41 de ani şi lucrează ca îngrijitoare la o şcoală specială din Capitală. Nu a fost niciodată la mare sau la munte. Banii abia i-au ajuns pentru copil şi cheltuielile casei. Anul acesta, va vedea marea pentru prima dată datorită tichetului de vacanţă primit de la serviciu.

Articolul continua dupa recomandari

Nicoleta Balică: "Cu salariul pe care-l avem nu puteam să ne permitem şi o vacanţă la mare, chiar nu mi-am permis atâţia ani de zile. Poate cineva crede că e ruşinos să spui că n-ai văzut marea. N-am văzut-o, n-a fost posibilitate, nu că nu mi-aş fi dorit."

Va merge în staţiunea Cap Aurora, la un hotel de trei stele, situat chiar pe malul mării. 

Vasile Trifu, secretar executiv: "Anul acesta, în Sectorul 4, beneficiază peste 3.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar care, până la ora actuală, au ridicat voucherele de vacanţă."

Aşa se face că, la agenţiile de turism, cererea de vacanţe pentru litoralul românesc a explodat. O singură companie a vândut, anul acesta, cu 178% mai multe sejururi în staţiunea Neptun decât anul trecut.

Şi în Mamaia, chiar dacă preţurile sunt mai mari, cererea a crescut cu 43%. Turiştii au ales şi staţiunile Venus şi Jupiter, unde creşterea a fost cu 13, respectiv 14 procente. 

Teodor Călimănescu, director agenţie de turism: "Oamenii încearcă să se încadreze în valoarea tichetului. Dar sunt multe situaţii în care se suplimentează. Sunt acoperite toate plajele. Mai puţin folosite tichete la hotelurile de 5 stele, Mamaia mai ales, unde oricum nu prea mai sunt locuri."

Suma de 1.450 de lei, prevăzută de tichet, este suficientă pentru un sejur de o săptămână, cu mic dejun inclus, la un hotel de două stele din sudul litoralului. Cu aceiaşi bani, putem merge şi la munte, la o pensiune de trei margarete, tot cu mic dejun inclus.

Data limită până la care bugetarii pot primi tichete de vacanţă este 30 noiembrie 2018.