Vremea rece ne duce deja cu gândul la sărbători. Iar anul acesta, numărul românilor care vor să le petreacă în străinătate a crescut simţitor. Preţurile sunt la fel ca la noi, spun turiştii.

Dacă de Crăciun mulţi preferă târgurile din Europa cu vin fiert şi produse tradiţionale, de Revelion turiştii ajung să petreacă şi pe alte continente. Pe plajă în Egipt sau chiar în căsuţele pitoreşti din Thailanda, de exemplu. Vacanţele exotice sunt mai cerute cu aproape 50 la sută faţă de anul trecut, spun agenţii de turism.

Articolul continua dupa recomandari

Vacanțe de Crăciun și Revelion

Colinde, vin fiert, turtă dulce şi cadouri pe alese. Este atmosferă care invită în fiecare an în jur de SCRIS 5 mii de români la târgurile tradiţionale din Europa. Viena, Praga sau Dresda sunt printre cele mai vechi, cu o istorie de câteva secole. 

Cine vrea să vadă târgurile de Crăciun din Europa va plăti, de exemplu, pentru Viena în jur de 200-220 de euro de persoană pentru un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus. În acest pachet intră şi biletul de avion. Pe de altă parte, românii care vor să îmbine aceste târguri cu skyul vor plăti 400 de euro, dacă rămân chiar şi şase nopţi în Austria. Oferte mai speciale vin din Dubai, acolo unde, pentru 2-3 nopţi de cazare veţi plăti, de Crăciun, în jur de 500 de euro. 

Sunt preţuri apropiate de cele din România, unde ofertele hotelierilor nu prea mai reuşesc să convingă turiştii. 

Ciprian Enea, specialist în Turism: "În România, de regulă preţurile cresc în perioada sărbătorilor de iarnă. În ţări precum Germania sau Austria preţurile scad. La noi, crescând cererea foarte, foarte mult, sunt asaltaţi de tot felul de costuri suplimentare. Au nevoie de personal mai mult, au nevoie să pregătească marfă mai multă"

Cei care nu mai vor aglomeraţie de sărbători şi nici cheltuieli aleg confortul casei de sărbători. 

Pentru Revelion, oferta e şi mai bogată. Între 30.000 şi 50.000 de români petrec anual în afara graniţelor. 

Un city-break porneşte de la un 350-400 de euro în oraşe în care avem un zbor accesibil, precum Viena sau Roma şi, bineînţeles, cu cât ne dorim un hotel cu mai multe stele şi o cameră mai bună sau dorim servicii mai bune, preţurile vor urca. Poţi să plăteşti pentru un Revelion la Paris sau la Londra cu uşurinţă 1.500-2.000 de euro.

Cei cu venituri peste medie aleg destinaţii exotice.Un sejur de o săptămână în Maldive, de exemplu, cu toate mesele asigurate, porneşte de la 850 de euro de persoană. Tot cam atât costă şi biletul de avion. 

În medie, agenţiile de turism au oferte cu 30 la sută mai scumpe faţă de restul anului.