Avem noi imagini cu ursul care a atacat patru oameni în judeţul Braşov! Animalul a fost filmat chiar înainte să se năpustească asupra unei mame şi a celor doi copii ai săi. Tatăl fraţilor a povestit pentru Observator momentele de groază. Între timp, ursul este liber de mai bine de 24 de ore, iar autorităţile nici nu-l mai caută. În lipsa unor miniştri la Mediu şi Ape şi Păduri, nu au cum să ia nicio măsură. 

Speriat şi înfometat, ursul a fost filmat în timp ce alerga dezorientat pe străzile din localitatea Victoria. În goana după hrană, animalul de câteva sute de kilograme a atacat patru oameni.

Articolul continua dupa recomandari

Un bărbat de 66 de ani s-a luptat cot la cot cu el. În schimb, o femeie şi cei doi copii ai ei au fost victime sigure. Fetiţa de patru ani şi fratele ei, cu un an mai mic, au ajuns de urgenţă la spital. 

Tatăl copiilor atacaţi: M-a sunat pe mine, eu veneam de la muncă şi mi-a spus că a atacat-o ursul, nu mi-a venit să cred. Mergeau spre grădină, la bunici mergeau şi erau pe trotuar. Şi pe trotuar a venit şi ursul, s-au întâlnit faţă în faţă

Copiii au rămas peste noapte internaţi în spital, iar astăzi, băiatul a fost externat. Doar fetiţa are câteva zgârieturi şi urmează un tratament. 

Sebastian Toma, director medical Spitalului de Boli Infecţioase Braşov: La pacienta care a fost zgâriată de urs, s-a administrat vaccin antirabic şi antitetanic, urmând a primi şi imunoglobuline care deja au fost comandate. Băieţelul nu a avut nicio leziune, ursul doar a sărit peste el, deci nu există practic o situaţie clinică în acest caz

Radu Hegheduș, purtător de cuvânt al IJJ Brașov: Când au ajuns colegii mei, ursul nu mai era în zonă, dar au luat legătura cu reprezentanţii Fondului de Vânătoare din zonă şi împreună cu aceştia au patrulat în zonă

Misiunea de căutare a ursului s-a încheiat însă după doar câteva ore. Animalul sălbatic s-a retras, cel mai probabil, spre Munţii Fărăgaş şi nu a mai fost găsit. Dar pericolul nu a trecut. Ursul poate coborî din nou în oraş, în orice moment. Mai grav este că în lipsa unor miniştri la Mediu şi la Ape şi Păduri, autorităţile nu au cum să intervină. 

Cristina Bratu, viceprimar Victoria: Am hotărât ca astăzi să facem un demers către Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Garda Forestieră pentru aprobare să fie extras ursul din fondul cinegetic pentru a nu apărea ulterior şi alte incidente

Răspunsul nu a mai venit. În toată ţara, aproximativ 60 de cereri de extragere a urşilor periculoşi din zonele populate zac prin sertare.

România are, în momentul de faţă, cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Sunt peste 6.000 de exemplare. Specialiştii spun că, din cauza defrişărilor masive, comportamentul animalelor s-a schimbat în ultimii ani. 

Îşi părăsesc bârlogurile şi coboară spre oraşe pentru că doar aici mai găsesc hrană, iar mulţi nici nu mai hibernează în timpul iernii.