Un profesor din Hunedoara are un mare motiv de mândrie! Bărbatul, care predă Artă Populară, şi-a dus meseria la un nivel atât de înalt, încât a fost declarat tezaur uman viu. Şi, odată cu primirea acestui titlu de onoare, a fost inclus în patrimoniul UNESCO. 

Profesorul Mircea Lac are 72 de ani şi se laudă cu o colecţie impresionantă de obiecte de artă populară. Este dascăl din 1975, timp în care a pregătit sute de elevi. Predă la Şcoala Populară de Artă din Deva şi a primit titlul de tezaur uman viu cu multă modestie.

Articolul continua dupa recomandari

Iar fără ei, Mircea Lac recunoaşte că şi-ar fi încheiat de mult activitatea. Numai ce s-a întors cu elevii săi de la Olimpiada Naţională de artă tradiţională, unde a câştigat şase premii. Sub îndrumarea lui, învăţăceii meşteresc lemnul, metalul sau osul, cu toată atenţia pentru detalii.

Măiestria dascălului hunedorean este recunoscută de cercetătorii din domeniu, care ştiu că profesorul a reuşit dintotdeauna să îi atragă pe tineri spre domeniul artei populare.

În judeţul Hunedoara, mai există o persoană care deţine acest titlu onorific- taragotistul Pera Bulz. La nivel naţional însă, în total, sunt 43 de oameni care au fost recompensaţi astfel pentru meritele lor.