Tot mai mulţi români sunt pasionaţi de îngrijirea plantelor de interior, iar unii dintre ei ajung la performanţe spectaculoase. La Ploieşti, un inginer chimist, pasionat de arborii pitici, a devenit maestru în arta grădinăritului în tavă. Are peste 300 de exemplare de bonsai, îngrijiţi dupa ştiinţa chineză şi japoneză.

Un bonsai matur, care pus în grădină sau în casă creează o atmosferă specială. Primul pas este ca planta să fie bine aerisită, într-un sol corespunzător. Abia, apoi ne ocupăm de design. Cel mai important este să ca arborele pitic fie tuns corect.

Articolul continua dupa recomandari

Andrei Bocan - chimist: Fie să le distribuim într-un mod corect cu sârmă care să aibă toate acces la lumină, fie dacă sunt crescute mult prea apropiat să o tăiem pe cea de dedesubt. În general eliminăm ce creşte în jos şi păstrăm din cele trei două, de obicei păstrăm două pentru ca unghiul dintre ele să fie mai mic.

Şi nu doar îndepărtarea crengilor este vitală pentru formarea mugurilor, ci şi modul în care udăm planta. Niciodată apa nu trebuie lăsată în farfurie, pentru că împiedică aerul să ajungă la rădăcină şi astfel plantele mor.

Andrei Bocan - chimist: Când udăm planta trebuie să o udăm abundent, nu adăugam doar cât să umezim solul, udăm cu duşul până curge pe partea cealalată!

Peste 40 de exemplare de copaci pitici sunt expuşi până la sfârşitul lunii la Grădina Botanică din Bucov.

Emilia Iancu, Directorul Muzeului Judetean de Stiinte ale Naturii: E multă muncă să le întreţinem pentru că sunt nişte vieţuitoare şi avem obligaţia să dăm înapoi ceea ce primim, dar nu pot fi înlocuite din punctul meu de vedere!

Japonezii au rafinat atât de mult tehnica Bonsaiului, încat sunt capabili să creeze peisaje întregi în miniatură.

Copacii Bonsai sunt populari în arta Feng Shui pentru că aduc noroc oamenilor care îi au în casă.