Un bărbat din Neamţ s-a convertit la Islam şi intră în greva foamei, ca să fie lăsat să facă cimitir musulman în curte. Întreaga familie îl susţine pe omul care a construit prima moschee din Moldova.

Un bărbat de 52 de ani din judeţul Neamţ vrea să intre în greva foamei împreună cu familia sa, pentru a convinge autorităţile să îi permită înfiinţarea în curtea propriei case a unui cimitir musulman, în comnuna Bara.

Articolul continua dupa recomandari

Daniel Câniparu s-a convertit la Islam în urmă cu cinci ani şi a ridicat prima moschee din Moldova. Cimitirul vrea să-l facă în grădina propriei case şi plănuieşte ca acesta să aibă 400 de locuri de veci. Este o suprafaţă micuţă şi va fi înconjurată de gard şi de o bandă de 3 metri de iarbă de protecţie. Vor fi copaci plantaţi conform legislaţiei iar gropile vor fi aranjate cu latura dreaptă înspre direcţia de rugăciune de la Mecca, scrie stiriest.ro.

"Chiar dacă nu suntem sute de mii dar şi chiar cei zeci de mii care suntem avem dreptul legal să fim îngropaţi. Nu este normal să abuzăm de cimitirele creştine. Cimitirul creştin îţi asigură un loc de îngropăciune lângă sinucigaşi pentru că asta este organizarea lor.", spune bărbatul.

Dee 3 ani duce un război birocratic cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Neamţ. Omul susţine că mereu a prezentat orice document i s-a cerut. Dar când era pe punctul să obţină autorizaţia finală, funcţionarii îi mai cereau câte-o nouă hârtie la dosar. "E singura soluţie. Dacă intru în greva foamei vor fi o grămadă de persoane care vor veni să ne susţină.", e de părere Câniparu.

Familia bărbatului spune că îl susţine în acest demers: "Dacă este nevoie voi fi alturi de el atât eu cât şi copiii noştri şi vom protesta în continuare în forma asta.", spune soţia lui.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Neamţ spun că nu se opun proiectului, nu mai ca acesta poate fi realizat numai în condiţiile stricte ale legii. Iniţiatorului i se cere, printre altele, să asigure lângă cimitir un spaţiu de protecţie de 100 de metri până la cea mai apropiată proprietate.

Bărbatul susţine că dacă va ajunge să intre în greva foamei, va fi susţinut de musulmani din întreaga ţară, ba chiar şi din străinătate.