Cum şcolile profesionale sunt tot mai goale, iar lipsa forţei de muncă - tot mai acută, patronii primesc bani ca să angajeze tineri fără experienţă. Şi să-i înveţe şi meserie. Este vorba despre programul de ucenicie, prin care cei sub 25 de ani pot căpăta experienţă la locul de muncă în timp ce sunt plătiţi. Numai anul trecut, în România, peste 68 de mii de locuri de muncă au rămas vacante.

La 23 de ani, Andreea Gheorghe vrea să înveţe meserie într-un salon de înfrumuseţare

Articolul continua dupa recomandari

Andreea Gheorghe: Avem câte o temă de studiu şi cu tema pe care o facem în ziua respectivă avem câte un model şi punem în practică tot ce am învăţat.

Face asta de trei luni, de când programul a fost implementat şi în salonul în care lucrează. La fel Mădălina şi Alexandra.

Mădălina Vocin, 19 ani: Este un program normal, program de opt ore. Este prima meserie pe care o fac. Şi verişoara mea este coafeză, în Canada, şi de acolo a pornit totul. Mă tot uitam pe internet, la tot felul de tutoriale, la tot felul de lucruri, încercam acasă.

Alexandra Cârlig, 20 de ani: Programul ăsta te ajută să faci ceva, să ai o meserie în viitor.

Cei care vor să facă parte din programul de ucenicie trebuie să meargă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Completează o cerere tip şi aşteaptă să fie repartizaţi pe locurile disponibile. Dacă îndeplinesc nişte condiţii.

Corina Munteanu, manager: Trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani şi nu trebuie să deţină nici o diplomă pentru niciuna dintre meseriile din domeniul respectiv.

Ucenicia la locul de muncă se face în baza unui contract de ucenicie, pe o durată determinată, între un an şi trei ani, în funcţie de nivelul de calificare.

Pentru susţinerea programelor de ucenicie, angajatorii primesc subvenţii lunare, care sunt asigurate din fonduri europene.

Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM: Pentru aceste programe ucenicie, prin ANOFM, se acordă subvenţii de 2250 de lei pentru fiecare ucenic încadrat în muncă.

Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, anul trecut, doar 45 de mii de tineri cu vârsta sub 25 de ani au avut un loc de muncă.